Editie 4: nu in de winkel

Jong, gretig en aan de macht

In de afgelopen jaren heeft Europa zijn leiders jonger zien worden, terwijl wereldwijd een nieuwe generatie is opgestaan. Tussen die jonge wolven gaapt vaak een schijnbaar onoverbrugbare ideologische kloof, maar toch hebben ze een aantal zaken gemeen die hun succes verklaren. Wat precies, dat lees je in dit nummer.

De opmars van toxoplasmose

Toxoplasma gondii is een van de meest succesvolle parasieten op aarde en verspreid zich via katten. Eén op de drie mensen is al besmet en recent onderzoek toont aan dat hij weleens eens minder goedaardig zou kunnen zijn dan altijd aangenomen is.

NOG IN DIT NUMMER

‘De stad is niet meer van ons’

Het verhuurplatform Airbnb draagt bij tot stijgende huurprijzen en massatoerisme in Barcelona. Onze reporter legde haar nieuwsgierige oren te slapen in de Spaanse stad, waar illegale Airbnb-appartementen woekeren als hardnekkig onkruid.

Is kernenergie de toekomst?

Steeds meer wetenschappers geloven dat kernenergie mee kan bouwen aan een weg uit de klimaatcrisis. Newsweek sprak met Nobelprijswinnaar Natuurkunde Carlo Rubbia.

‘Proficiat met je demotie!’: een carrièrestap terug maakt gelukkig

Een trede afdalen op de carrièreladder – de tegenhanger van promotie – percipiëren we in België nog vaak als een mislukking. ‘Zweden zien het positief als je switcht van CEO naar taxichauffeur. Bij Belgen speelt het ego een grotere rol.’

Dwarsliggers: de rebellen onder de wijnmakers

Pioniers zijn er in alle leeftijden, seksen, nationaliteiten en achtergronden. Ook binnen de wijnwereld. Vaak worden ze in hun startjaren echter als dwarsliggers bekeken, omdat ze – door hun straffe uitspraken of andere aanpak – tegen de haren van de gevestigde waarden in strijken.