scrollTop top

De manic monday van architect Glenn Sestig

Hoe komt een mens de meest onbeminde dag van de week door?

6.30 uur

foto: Jean-Pierre Gabriel

Mijn wekker staat om 7.15 uur, maar ik ben eigenlijk al om 6.30 uur wakker door de poes die komt huilen omdat ze honger heeft. Ik heb Tanit tien jaar geleden meegenomen uit Ibiza, ze was er achtergelaten omdat ze doof is. Nu is ze mijn persoonlijke wekker. Mijn ontbijttafel is al gedekt van zondagavond; ik vind het aangenaam om de maandag zo te starten. Mijn ontbijt vind ik heel belangrijk. Ik eet dan wat vers fruit en altijd een boterham met aardbeienconfituur. Ik denk dat dat in de familie zit, want mijn grootmoeder en mijn moeder doen dat ook. Daar kunnen we niet zonder. (lacht) Ik teken ook op mijn iPad en dat kan ik doen waar ik wil: aan de ontbijttafel of in de zetel. Ik zit nu bijvoorbeeld in de wagen naar Parijs. Straks teken ik het een en ander op mijn iPad en dan mail ik dat door. Hoe meer ik op maandag en dinsdag van mijn lijstje kan afvinken, hoe rustiger het wordt naar het einde van de week toe. Dat heb ik dan vaak al in het weekend een beetje voorbereid, zodat ik weet wat ik dan moet doen.

13.00 uur

Doordat ons huis aan de kantoren gekoppeld is, ga ik thuis lunchen. Mijn wederhelft heeft dan meestal iets superlekkers klaargemaakt. (lacht) Dan kan ik op het gemak eten en ondertussen nog een beetje instagrammen. Als ik daarna op het bureau ben, behandelen en bespreken we verder de projecten. Het zijn allemaal magnifieke projecten als je een bouwheer met visie hebt. Zo’n 95 procent van onze bouwheren zijn ondertussen vrienden geworden – en na twintig jaar zijn dat er intussen al heel wat. Je kunt bij een project al eens een strubbeling hebben, maar het is het eindresultaat dat doorslaggevend is en waardoor je uiteindelijk vrienden wordt. Naast het feit dat de architectuur uitmuntend moet zijn, is het belangrijkste dat de eindklant tevreden is. Dat is ook voor ons leuk om te zien. Tijdens de lockdown in maart hebben we ook volop het grafische werk van ons nieuwe boek kunnen klaar stomen. Daarin tonen we een selectie van een veertigtal projecten. Superleuk, maar ook superstresserend. Door de lockdown had ik wel het voordeel dat ik niet in een bureau zat met mensen en telefoons om me heen. Zo heb ik me wel kunnen concentreren.

‘Hoe meer ik op maandag en dinsdag van mijn lijstje kan afvinken, hoe rustiger het op het einde van de week wordt’

23.00 uur

Mijn maandagavond is met de lockdown dit jaar vooral een thuisgebeuren geweest. In normale omstandigheden gaan we dan graag op restaurant, vaak met vrienden. Soms blijven we ook eens thuis voor de open haard, op het gemak. ’s Avonds kijk ik weleens naar een film of naar het nieuws, maar voor de rest is er weinig ontspanning op maandag. Ik zou wat aan sport moeten doen, daar ga ik aan beginnen. Mijn loopband wordt binnenkort geleverd, dus ik zal dat er op maandag beginnen tussen te steken. (lacht) Omdat mijn poes mij ’s ochtends vroeg wakker maakt, lig ik meestal al rond 23.00 uur in bed. Maar om je maandag goed te beginnen, zou ik zeggen: laat op zaterdag en zondag alles goed bezinken, op het gemak, zonder je weekend eraan op te offeren. Bereid je voor, dek je tafel al voor maandagochtend, zodat je weet dat alles klaarstaat. Zorg dan dat je zo veel mogelijk op maandag en dinsdag doet om de week wat vlotter te laten verlopen.

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  684.256
 • Aantal
  doden
  20.572