scrollTop top

De kleren die meegroeien met je kind

Kinderkleding is soms erg duur en de jonge spruiten groeien er snel uit. Een Britse start-up vond de oplossing: een nieuwe soort kleding die met je kind meegroeit. 

Het Londense modemerk Petit Pli maakt innovatieve en duurzame kleding voor kinderen en wil zo een meer circulaire mode-industrie stimuleren. Een kledingstuk van Petit Pli, gemaakt van gerecycleerde waterflessen, groeit mee met kinderen van 9 maanden tot 4 jaar door een in eigen huis ontwikkelde technologie. 

In 2017 richtte de toen 23-jarige luchtvaartingenieur Ryan Mario Yasin het merk op met de kennis die hij had opgedaan aan het Imperial College Londen over origami, nanostructuren en kleine kubusvormige satellieten. Zijn pasgeboren neefje Viggo gaf hem het idee om met deze technologie aan de slag te gaan om duurzame kleding te maken. 

‘Petit Pli legt absolute focus op macro- en micro-behoeften van de mensheid – hoe kunnen we het leven van mensen verbeteren en tegelijkertijd nadenken over de duurzame en ethische implicaties’, zegt Yasin. ‘De groeiende kleding is ontworpen om te voldoen aan de behoeften van ouders en kinderen, retailers en fabrikanten en het milieu, door hen de mogelijkheid te bieden om de duurzame optie aantrekkelijker te maken.’

Een kledingstuk van Petit Pli.

Duurzaam alternatief

De eerste twee jaar groeien kinderen door wel zeven verschillende maten kleding. Maar met kledingstukken die met het kind meegroeien en dus minder vaak vervangen moeten worden, zo redeneerde Yasin, hoeven ouders niet om de zoveel maanden meer naar de kledingwinkel. 

Dat er weinig afval geproduceerd wordt bij de productie en er minder transport nodig is omdat er gewoon minder maten zijn dan bij gewone kleding, is ook mooi meegenomen. Daarnaast is volgens een rapport van de Britse Ellen MacArthur Foundation (opgericht door de zeilster die milieuactiviste werd) het verlengen van de levensduur en het gebruik van kleding een van de belangrijkste kansen die de mode-industrie heeft om koolstofemissies, afvalproductie en waterverbruik te verminderen.

Gelauwerd

Voor haar baanbrekend design viel het Londense modemerk in de prijzen. Het won vorig jaar de Global Change Award, een prijs uitgereikt door H&M aan wie met nieuwe technieken op de proppen komt voor de recyclage van kleding. Petit Pli werd toen gekozen uit 6.640 inzendingen uit 182 landen. 

Oprichter Ryan Mario Yasin (tweede rechts) samen met zijn team.

De start-up wil het prijzengeld van 150.000 euro naar eigen zeggen gebruiken om hun team uit te breiden en R&D te stimuleren om nog andere menselijke behoeften te onderzoeken.

‘We willen Petit Pli naar een hoger niveau tillen door de kledingstukken beschikbaar te maken voor ouders over de hele wereld en een tastbaar verschil te maken in de manier waarop we kostbare middelen gebruiken in de mode-industrie’, voegt Yasin eraan toe. 

Biden vs Trump

Amerikaanse verkiezingen live

Nog >>
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.086
 • Aantal
  doden
  1.153.547
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810