scrollTop top

De ‘jeugd van tegenwoordig’ … die leest Harari

Netherlands, Amsterdam, 24-04-2018. Yuval Noah Harari. historian, philosopher, writer, futurologist, transhumanist. Known for the books Sapiens and Homo Deus. Photo: Olivier Middendorp

Het antigif tegen verzuurden die al decennialang beweren dat ‘de jeugd geen boeken meer leest’, zijn deze studenten van Universiteit Antwerpen. Ook zij zitten op het puntje van hun stoel in de Lotto Arena op 27 januari, voor de lezing van de auteur die hen inspireert. En wel hierom.    

Diederick Van Wijck (25), student internationale betrekkingen en diplomatie

‘Toen ik Homo Deus voor het eerst las, kon ik wekenlang niet stoppen met erover te praten. Harari helpt ons de gevaren van de toekomst te erkennen door terug te kijken naar het verleden. Zo creëert hij een historische kijk op de toekomst. Iedereen kan van Harari leren. Hij helpt mij beter te begrijpen wie we zijn, waar we naartoe gaan en wat we zouden moeten doen als mens.’

Jente Thijs (22), masterstudent rechten

‘Tijdens mijn uitwisselingssemester heb ik mezelf de Engelstalige versie van Sapiens aangeschaft. In het eerste boek van Harari’s trilogie wordt geponeerd dat West-Europa onder meer groots geworden is door zijn mindset te wijzigen van ‘wij weten alles’ naar ‘wij weten niets’ (de drang naar ontdekken, zowel wetenschappelijk als geografisch). In een later werk poneert Harari dat net dit anno 2019 een grote uitdaging voor de mensheid vormt: men denkt alles te weten, maar het probleem is dat we dat de facto totaal niet doen. Dat vind ik een zeer interessant inzicht.’

Emma Verhoeven (23), masterstudent rechten

‘Het meest treffende in zowel Sapiens als Homo Deus vind ik Harari’s kijk op dierenleed. Onlangs argumenteerde hij in een stuk in The Guardian dat de vlees- en zuivelindustrie een van de grootste misdrijven ooit begaan. Een baanbrekende visie die nog niet zo onderbouwd werd gebracht. Dat is voor mij een van de sterk-ste kritieken die de auteur al naar voren bracht.’

Inge Eyskens (27), doctoraatsstudente chemie

‘Als 26-jarige industrieel ingenieur, bezig aan een doctoraat in de chemie, denk je: ik ben een kritisch denker. En dan lees je een boek van Harari. Zijn inzicht in hoe we naar de wereld van vandaag kijken en hoe dat beïnvloed wordt door louter imaginaire structuren, geeft het gevoel dat de grond onder je voeten wegzakt. Zijn manier van schrijven biedt een nieuwe manier van denken, die ik met gretigheid opgenomen heb.’

Rituraj Borah (29), doctoraatsstudent bio-ingenieur

‘Wat het werk van Harari zo bijzonder maakt, is dat het je doet stilstaan bij zaken die vaak als onveranderlijk beschouwd worden. Niemand in het verleden heeft de grote waarom-vragen beantwoord met zoveel helderheid en rationaliteit. Hij legt een verband tussen de huidige realiteit en het verleden, om zo naar de toekomst te kijken. Harari lezen is als een verfrissende work-out voor je brein. Op het einde blijven de vragen nog steeds overeind, maar de verbijstering is verdwenen.’ 

Alix Van Bruggen (24), studente internationale betrekkingen en diplomatie

‘Ik heb Harari’s boek initieel aangeschaft vanuit mijn studiekeuze. Mijn favoriete deel was het hoofdstuk over big data. Het is beangstigend om te bedenken hoe snel technologie onze maatschappij verandert en hoe dichtbij de veranderingen zijn die Harari beschrijft. De introductie van 5G zal een gigantische impact hebben. Zijn voorbeeld van de filosofische auto is mij enorm bijgebleven. Volgens Harari is het mogelijk dat we over een x-aantal jaren een auto kopen, en onze keuze baseren op het uitgangspunt of wij zelf zullen sterven als we er iemand mee aanrijden, of degene die we aangereden hebben.’

Stefanie Gordin (22), studente wijsbegeerte

‘Toen ik aan Homo Sapiens begon, blies het mij direct omver. Er gingen nieuwe werelden voor mij open die ik nog niet kende, terwijl deze kennis zo vanzelfsprekend lijkt te zijn. Maar niemand kan het beter uitleggen dan Harari zelf. Terwijl ik in een koffiezaak in Sint-Petersburg verder las in zijn boek, kwam er een jongeman naar mij toe om over het boek te praten. Harari zorgt ervoor dat mensen naar elkaar toe groeien.’ 

Fulya Kasap (41), studente aan het Institute of Development Policy

‘Dankzij Harari raakte ik mijn geloof in God kwijt – of om het even welk bovenaards wezen. Ik kan nu met meer zelfvertrouwen mijn leven zelf in handen nemen en tegenslagen aanvaarden, zonder me terug te plooien op een ‘superkracht’. Dankzij Harari ben ik gelukkiger. Ik denk dat hij realisme in onze levens brengt. Ik voel me nu meer verbonden met dieren en planten – dankzij zijn inzichten over Darwin. Ik ben een van zijn grootste fans.’

Yasemin Bozoglu (24), masterstudent rechten

‘Wat mij aantrekt in de ideeën van Harari is hoe hij een logische verklaring geeft aan iets dat we als normaal zijn gaan beschouwen. Een voorbeeld daarvan is hoe hij de vraag beantwoordt waarom we ongezond, calorierijk voedsel eten, hoewel het bijna geen nut heeft voor ons lichaam. Zijn verklaring: in de steentijd moesten we zo veel mogelijk en zo snel mogelijk eten wat we vonden, nuttig of niet. Hoewel we nu makkelijk iets gezonds kunnen kiezen, doen we dat nog altijd. Omdat ons DNA denkt dat we nog steeds in de savanne zitten.’

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  31.016.799
 • Aantal
  doden
  960.634
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  103.392
 • Aantal
  doden
  9.950

Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag