wijn

De beste wijnen, voor jou geselecteerd

Wijnexpert Frank Van der Auwera proeft én beoordeelt de beste wijnen

Contratto, Millesimato Extra Brut

Contratto Extra Brut

Jaargang: 2011 • Appellatie: Metodo Classico • Land: Italië • Druivenblend: Pinot Nero, Chardonnay • Prijs/fles: 28,50 euro

Proefcommentaar: Nu het con brio zomert en zelfs de avonden lang zwoel blijven, stijgt ongetwijfeld bij velen ook de goesting naar sexy bubbels. En wie zich eens extra wil belonen omdat hij/zij zo braafjes de directieven en lockdown van de Veiligheidsraad heeft opgevolgd, mag dan wel eens dieper in de beurs tasten.

Zoals voor deze extra brut spumante mét oogstjaar van het Italiaanse huis dat als eerste in Italië mousserende wijnen volgens de ‘Metodo Classico’ produceerde. In 1919 al bottelden ze hun extra brut spumante volgens de klassieke methode à la Champagne, waarbij de belletjesstroom veroorzaakt wordt door een tweede gisting op fles.

Deze versie 2011, 80% Pinot Noir uit Oltrepò Pavese en 20% Chardonnay uit Piemonte. die 30 maanden in de kelders sur lies rustte, piekt nu perfect rijp en stijlvol.

Hij start schitterend strogeel met vinnige belletjeskanaaltjes plus een boeket waarin bosbessen, acacia, amandelbiscuit, gebakken appelen en gegrilde hazelnoten. In de smaak romig én vineus ‘sec’ parelend tegelijk, medium qua body, vol impressies van rijpe conferencepeer, limoen en gele en witte perzik, tot diep in de lange, zelfs minerale afdronk.

Bewaarpotentieel: 1/5
Beleggingspotentieel: 2/5
Gastronomisch potentieel: 4/5

Bewaren tot: eind 2021

Drinken bij: aperitief, vegetarische quiche, zeevruchtensalade, king crab, oesters (natuur of gebakken), drumsticks en chickenwings, vitello tonnato

Kopen bij: Licata Vini (3590 Diepenbeek, maar leveringen in heel België). Tel: 011-22.20.37. Web: www.licata.be

Totaalscore: 17,5/20

Domaine Weinbach, Cuvée Theo

Domaine Weinbach, Cuvée Theo

Jaargang: 2018 • Appellatie: Alsace • Land: Frankrijk • Druivenblend: Riesling • Prijs/fles: 24,13 euro

Proefcommentaar: De familie Faller bottelt al vele oogsten deze ‘Cuvée Théo’ als hommage aan Théo Faller, die tot aan zijn dood in 1979 een van de meest gerespecteerde wijnmakers in de Elzas was.

Zoals meestal in deze regio gaat het om een monocépage, dus een cuvée van een solodruif, bovendien eindproduct van een biodynamisch vinificatieproces. Het druivenmateriaal komt grotendeels uit hun befaamde ‘Clos des Capucins’, sedert 1898 een exclusieve wijngaard van de familie, aangevuld met enkele percelen in Kientzheim.

In ons glas (be)landt een intens strogele cuvée, stralend als vloeibaar kristal. Heel fijn geparfumeerd: conferencepeer, witte weidebloemen, verse bergamot, zonder overacting en nog duidelijk puberend. Qua smaak valt de rijpe ondertoon op, vol impressies van acaciahoning, oranjebloesem, gemalen gember, gele perzik, abrikozenjam, peer plus gekonfijte limoen. Minerale afdronk.

Een wijn die duidelijk de komende jaren gaat openbloeien, maar culinair nu reeds veel aankan.

Bewaarpotentieel: 3/5
Beleggingspotentieel: 3/5
Gastronomisch potentieel: 4/5

Bewaren tot: eind 2026

Drinken bij: asperges, verse of warme geitenkaasjes, eendenlever, zeevruchtensalades, gegrilde tarbot, gepocheerde kabeljauw, zalm(forel), King Krab, vegetarische quiches, spicy food, Poulet de Bresse

Kopen bij: Young Charly (2170 Merksem). Tel: 03-644.00.94. Web: http://www.young-charly.com/

Totaalscore: 17/20

Altaroses, Garnatxa Finca De Darmós

Altaroses, Garnatxa Finca De Darmós

Jaargang: 2017 • Appellatie: Montsant • Land: Spanje • Druivenblend: Garnacha • Prijs/fles: 15,83 euro

Proefcommentaar: Ook in rood serveren we deze week een (gecertificeerde) biodynamische wijn, want de broers Josep en Joan d’Anguera zweren bij een non-interventionistische werkwijze, inclusief het gebruik van autochtone gisten.

Het is wel een wijn die na ontkurking gaandeweg verbetert in het glas en zeker verrast door zijn eerder transparante lichtkersenrode kleur met reeds een bruin waterrandje.

Maar het parfum compenseert meteen deze kleursurprise: eerst heerlijk floraal (rode bloemen!), dan de expressieve aroma’s van kersencoulis, gojibes en bosaardbeitjes. Loepzuiver en vrij vlezig qua smaak, met opnieuw impressies van (bos)aardbeien, kersenlikeur, rode bessen en rode drop, lichtjes aards van toon maar gedragen door een verleidelijke sappigheid en fijne, versmolten tannines. Zoet floraal staartje.

Een ongefilterde en ongeklaarde cuvée zonder agressieve kantjes – zeker niet op houtgebied – die je snel naar het volgende glas laat snakken. Nog maar eens het bewijs dat Montsant, op papier en qua prijszetting het kleine broertje van buur Priorat, een appellatie is die veel in haar mars heeft.

Opgelet: liefst niet warmer dan 16°C schenken.

Bewaarpotentieel: 2/5
Beleggingspotentieel: 2/5
Gastronomisch potentieel: 4/5

Bewaren tot: eind 2022

Drinken bij: fazant, mediterrane stoofpotjes, blinde vinken, Mechelse koekoek, rode curry met kalfsvlees, kalfsrolletjes met pancetta, lamstajine, geroosterde lamsschouder, (gevulde) kalkoen, lamsbrochette

Kopen bij: La Buena Vida (2400 Mol, maar met verdelers in heel Vlaanderen). Tel: 014-45.13.03. Web: www.labuenavida.be

Totaalscore: 17/20

8AM Wijn Insider

Delheim, Pinotage

Delheim Pinotage

Jaargang: 2016 • Appellatie: Stellenbosch • Land: Zuid-Afrika • Druivenblend: Pinotage • Prijs/fles: 16,98 euro

Proefcommentaar: Pinotage is en blijft de ‘heritage grape‘ van Zuid-Afrika, deze in 1925 uitgedokterde kruising tussen Pinot Noir en Cinsault.

Een variëteit die soms in onnozele wat oppervlakkige tutti frutti-wijnen resulteert, maar wie de rendementen weet te beperken en het ideale plukmoment kiest, komt toch vaak tot een lekker fruitgedreven output. Zoals deze Delheim, 15 maanden gerijpt op voor een kwart nieuwe Franse barriques, die werkelijk ‘delicious sexy‘ is van a tot z.

Nog geheel intacte, ondoorzichtige rode robijnkleur maar gulzig tranend. Lichtjes fumé aan de neus, maar verder met aroma’s van pruimencoulis, bramen, kruidnagel en mineralen. Vlezig qua smaak, vol impressies van drop, zwarte en rode bessen, wilde framboos, cranberries en gekonfijte kers, bovendien uitgerust met mooi alerte zuren. Deze cuvée is helemaal in balans, zonder houtvuist, finishend met een vleugje vanille en discrete kruidigheid.

Tip: serveer hem niet warmer dan 15 à 16°C, zodat de 14% alcohol aan de leiband blijft liggen.

Bewaarpotentieel: 3/5
Beleggingspotentieel: 2/5
Gastronomisch potentieel: 4/5

Bewaren tot: eind 2022

Drinken bij: Boeuf Bourguignon, parelhoen, (gerookte of gebraden) eendenborst, kwartel, filet pur met pepersaus, gevulde aubergines, lamsfilet of -zadel, moussaka, patrijs, hertenfilet

Kopen bij: Magnus Kwaliteitswijnen (Deurne, Kontich, Zaventem, Leuven), Tel: 03/326.55.33. Web: https://www.magnuswijnen.be/nl

Totaalscore: 17/20

Capichera, Vign’Angena

capichera vermentino di gallura vignangena

Jaargang: 2018 • Appellatie: Vermentino Di Gallura • Land: Italië • Druivenblend: Vermentino • Prijs/fles: 32,79 euro

Proefcommentaar: Sardeense wijnen zijn nog altijd eerder uitzondering dan regel in onze kelders en glazen, maar deze 100% pure, in stainless steel opgevoede Vermentino – een cuvée die nog maar een vijftal jaar wordt geproduceerd – bewijst ons ongelijk.

Dit is namelijk een eersteklas foodwijn met veel temperament, gemaakt door een man die op dit eiland als een van de meest bekwame Vermentino-specialisten wordt beschouwd.

Eerst is er de kristalzuivere, strogele kleur met zijn gouden gloed. Daarna het heel expressieve parfum dat we al van ver ruiken, propvol perzik(bloesem), rijpe perziken en abrikozen, oranjebloesem, meidoorn en Pink Lady-appel.

In de mond domineert echter vooral de citrus (bergamot en passievruchten), groene meloen, conferencepeer, verse lychees plus een fijne mineraliteit en levendige aciditeit. Indrukken die alsmaar verder ontwikkelen in het glas als de wijn een tijdje ‘open staat’.

Serveer deze kanjer zeker niet te frigokoud. Start liever rond de 9 à 10°C.

Bewaarpotentieel: 3/5
Beleggingspotentieel: 3/5
Gastronomisch potentieel: 3/5

Bewaren tot: eind 2024

Drinken bij: king crab, Mechelse koekoek, gevulde kalkoen, kalfsrollade, vissoep, pasta al vongole, paella met zeevruchten, kip & konijn, gegrilde zeevis, sole à la Normande, inktvis à la plancha, vegetarische quiches

Kopen bij: Buonsenso (Aartselaar, maar met tientallen extra verdelers in heel België). Tel: 03/238.67.53. Web: https://buonsenso.be/

Totaalscore: 17,5/20

Quinta de Couselo, Turonia

Quinta de Couselo, Turonia

Jaargang: 2018 • Appellatie: Rías Baixas • Land: Spanje • Druivenblend: Albariño • Prijs/fles: 12,49 euro

Proefcommentaar: De Rías Baixas zijn een reeks van vier inhammen gelegen aan de zuidwestelijke kust van Galicië die in 1988 hun beschermde appellatie kregen. Het is de heimat voor de Albariño-druif die hier maximaal profiteert van het Atlantisch zeeklimaat, om zo rijpe rondeur aan frisheid te koppelen.

Intens goudgeel, glashelder. Rijp georiënteerd boeket van abrikozenpuree, wilde perziken, mango (hars), verse gember en gekonfijte citroen; een duidelijk resultaat van vier maanden ‘sur lies’ (rijping op de droesem) en oudere druivelaars (30 jaar+). Al deze geurcomponenten keren weer in de smaak, aangevuld met impressies van gele pruimpjes, taxusbes en gele aalbes, sappig én mollig qua textuur met een kruidig staartje (salie).

Charmante foodwijn waarvan de halve fles zelfs dagen na ontkurking nog vief bleef. Eigenlijk het perfecte compromis voor wijndrinkers die de Sauvignon blanc soms iets té zesty en strak vinden of de Chardonnay te romig en te vet. Albariño combineert beide.

Bewaarpotentieel: 3/5
Beleggingspotentieel: 3/5
Gastronomisch potentieel: 4/5

Bewaren tot: eind 2021

Drinken bij: gemengde zeevruchtenplateau, gegrilde vis, pasta al vongole, kalfsmedaillon, varkenskotelet, gegrilde paprika’s, quiches

Kopen bij: Nirvino (2550 Kontich). Tel: 0478-53.33.89. Web: https://nirvino.be.

Totaalscore: 17/20

Terredora Di Paolo

Terredora Di Paolo

Jaargang: 2018 • Appellatie: Fiano Di Avellino • Land: Italië • Druivenblend: Fiano • Prijs/fles: 17,95 euro

Proefcommentaar: Het blijft ons vaak verbazen hoe tegenwoordig uit het toch warme Campania zo’n hyperfrisse, citruszesty en zelfs mineraal onderbouwde witte cuvées komen. Het lijkt gelukkig alsof men er niet langer de zware, plompe alcoholbommen van weleer wil of kan maken.

Deze wijn start immers met een superglanzende, kristalzuivere strogele kleur. Pittig en fris parfum vol limoen, bergamot en conferencepeer plus een toets van brem, leisteen en hazelnoten. Idem in de mond: krijtig, strak maar elegant, met impressies van gekonfijte citroen, limoen, Reinette-appel en rijp wit steenfruit, medium qua body, uitlopend in een aangenaam zesty, zelfs lichtjes zilte finish.

Wijn met veel structuur én charme, waarbij de 13% alcohol uitsluitend voor extra mondvulling zorgt, niet voor opdringerige peperigheid.

Bewaarpotentieel: 3/5
Beleggingspotentieel: 2/5
Gastronomisch potentieel: 4/5

Bewaren tot: eind 2020

Drinken bij: aperitief/tapas, oesters, sashimi/sushi, sint-jakobsvruchten, kreeft in eigen nat, risotto of paella met zeevruchten, gewokte scampi’s, Aziatische visgerechten

Kopen bij: Buonsenso (2630 Aartselaar, maar 20-tal verdelers in Vlaanderen en Brussel). Tel: 03-238.67.53. Web: http://buonsenso.be/

Totaalscore: 17,5/20

8AM Wijn Insider

Verget, Lieu (inter)dit

Verget, Lieu (inter)dit

Jaargang: 2017 • Appellatie: Saint-Véran • Land: Frankrijk • Druivenblend: Chardonnay • Prijs/fles: 24,95 euro

Proefcommentaar: Saint-Véran, een van de zuidelijkste appellaties die tot de Bourgogne wordt gerekend, brengt vaak banale, saaie cuvées voort. Maar dat is buiten Guffens gerekend, de Limburger die 40 jaar geleden zijn wijnavontuur in Frankrijk begon en daar nu tot de ‘Groten’ behoort. Met zijn handelshuis Verget verwierf hij naam, faam én kapitaal. 

Deze cuvée is ‘speciaal’, want alhoewel het druivenmateriaal vooral uit een wijngaard in de heel prestigieuze (en dure) appellatie Côte Rôtie komt, mag hij officieel van het kadaster deze oude benaming niet op het etiket afdrukken. Vandaar de woordspeling ‘lieu (inter)dit‘.

In ons glas belandt een echte atleet, bijna ongezien in deze herkomstbenaming. Na de schitterende strogele kleur, die gulzig traant door de 14% alcohol, volgt een fijn parfum van hazelnotenpasta, gekonfijte citroen, witte peper, appelbloesem en kamperfoelie. In de mond een prima balans tussen het rijpe citrusfruit (limoen, bergamot, pompelmoes), perzik, noisette en de toasty maar beheerste eiktoets. Krijtige afdronk. Dynamische zuren. Een spannende wijn die nog mooi zal evolueren. In deze fase misschien best een uurtje of twee vooraf decanteren.

Bewaarpotentieel: 4/5
Beleggingspotentieel: 4/5
Gastronomisch potentieel: 4/5

Bewaren tot: zeker 2027

Drinken bij: gegrilde tong, sole normande, kreeft à l’Armoricaine of thermidor, boudin blanc, blanquette de veau, vitello tonato, risotto met sint-jakobsschelpen

Kopen bij: Christiaens Wijnhuis (Tongeren), maar met tientallen verdelers in geheel België, zie https://www.christiaens-wijnhuis.be/. Tel: 012/23.17.42, mail: winkel@christiaens-wijnhuis.be

Totaalscore: 17,5/20

Domaine Guffens-Heynen, Sur La Roche

Domaine Guffens-Heynen, Sur La Roche

Jaargang: 2017 • Appellatie: Mâconergisson • Land: Frankrijk • Druivenblend: Chardonnay • Prijs/fles: 20,90 euro

Proefcommentaar: Een andere cuvée uit de stal van supertalent Guffens, maar ditmaal gevinifieerd en gebotteld door Eric Forest, reeds de achtste generatie van deze familie die in Vergisson wijnstokken cultiveert. Deze specifieke percelen zijn gelegen op de steenrijke hellingen aan de voet van de rots van Vergisson, waarvan het fruit tot 15 maanden in eiken vaten mocht aanrijpen.

Een cuvée die nog duidelijk in de knop zit en na uren zuurstofhappen geleidelijk ook in het glas groeit, dus ook onze score zal binnen 1 à 2 jaar vermoedelijk een stuk hoger liggen.

Puur mediumgeel en glanzend qua kleur. Aromatisch vooral citrus: citroenmelisse, citroengras, gekonfijte groene citroen, bergamot en de kruidig toets van nootmuskaat. Hyperfris in de mond, met ditmaal de garriguekruidigheid van tijm en jeneverbes, met in het hart sappig rijp wit steenfruit (vooral perzik) en de frisheid van pomelo en roze pompelmoes. Finish met impressies van silex en vuursteen.

Bewaarpotentieel: 3/5
Beleggingspotentieel: 3/5
Gastronomisch potentieel: 4/5

Bewaren tot: 2024

Drinken bij: rijke gemengde salades, Zeeuwse oesters natuur of gebakken, king crab, pasta’s met vis in romige saus, kreeft thermidor, wilde of gerookte zalm, kip ballotine

Kopen bij: Christiaens Wijnhuis (Tongeren), maar met tientallen verdelers in geheel België, zie https://www.christiaens-wijnhuis.be/. Tel: 012/23.17.42, mail: winkel@christiaens-wijnhuis.be

Totaalscore: 16,5/20

8AM Wijn Insider

Artuke, Finca de los Locos

Artuke Finca de los Locos

Jaargang: 2017 • Appellatie: Rioja • Land: Spanje • Druivenblend: Tempranillo (80%), Graciano (20%) • Prijs/fles: 23,11 euro

Proefcommentaar: Vergeet eventjes al uw referentiepunten naar Rioja en biodynamisch. En proef dan onbevooroordeeld deze cuvée, gemaakt door de broers Arturo en Kike Artuke, die samen met een aantal andere koppigaards de klassieke Riojastijl willen veranderen. Het was hun grootvader die dit boven de 500 meter gelegen perceel – doopnaam vertaald: het landgoed van de gekken – met zijn stug en stenig terroir decennia geleden kocht, wat hem hoongelach van de ‘goegemeente’ opleverde, maar anno 2019 benijdt iedereen deze cool climate wijngaard.

Deze specifieke wijn, 16 maanden gelagerd op grote eiken foeders, zet de focus radicaal op ‘elegantie’ en op een fruitfabriek, niet op een houtzagerij. Intens granaatrood, briljant, gul tranend. Zwart/rood fruit en zeker na een uurtje in de decanter impressies van griottes, kersen, munt, tijm en een minerale toets. Alles keert weer in de mond, mooi samengeknoopt, sappig en vooral voorzien van een levendige aciditeit, boordevol rijpe moerbei, kers, wilde framboos en rode drop. Kruidig-minerale finish na het elegante fruitfestival in de mond.

Bewaarpotentieel: 4/5
Beleggingspotentieel: 3/5
Gastronomisch potentieel: 4/5

Bewaren tot: 2026

Drinken bij: lamscarré- of bout, struisvogelsteak, filet pur, Wagyu- of aged vlees, patrijs, hertenfilet en rijpe korstkazen

Kopen bij: La Buena Vida (Mol), maar met verdelers in geheel België zie https://www.labuenavida.be/. Tel: 014/45.13.03. Mail: info@labuenavida.be

Totaalscore: 17/20

Studio by Miraval Rosé

Studio by Miraval

Jaargang: 2018 Appellatie: Méditerranée Land: Frankrijk Druivenblend: Cinsault, grenache, rolle, tibouren Prijs/fles: 9,99 euro

Proefcommentaar: Miraval is het zwaar gehypete domein van het ex-glamourechtpaar Brad Pitt en Angelina Jolie, ondertussen gescheiden maar hun naam nog altijd koppelend aan dit landgoed. Ondertussen is het de familie Perrin, klasbakken achter onder andere de top-Châteauneuf-du-Pape Château de Beaucastel, die de huisstijl en productie overnam.

Deze ‘Studio’, verwijzend naar het muzikale verleden van Miraval dat ooit als studio fungeerde waar Sting, The Cure en Pink Floyd platen opnamen, is het kleine broertje van de twee tot drie keer zo dure Château Miraval Rosé. Klein, maar wel met het correcte DNA.

Uiterst bleekroze, parelmoer, bijna de kleur van een witte cru. Het parfum van witte bloemen (iris, hyacint, rozen), daarachter watermeloen, rode appel en wilde aardbei/framboos. Heel veel klein rood pitfruit in de mond (aalbes, kers, aardbei), opnieuw pink lady en rode appel, maar eveneens roze pompelmoes en tangerine die specifiek zorgen voor een aangename, bijna zilte sappigheid. Een prima maaltijdrosé.

Bewaarpotentieel: 1/5
Beleggingspotentieel: 1/5
Gastronomisch potentieel: 4/5

Bewaren tot: zomer 2020

Drinken bij: aperitief en fingerfood, scampi’s uit de wok, tijgergamba’s à la plancha, gegrilde zeebarbeel, bouillabaisse, vegetarische groententerrine, zalmtartaar, ceviche van kabeljauw of zwaardvis

Kopen bij: Spar Retail Group en Colruyt (diverse verkooppunten)

Totaalscore: 16/20

8AM Wijn Insider