scrollTop top

De andere kant van Saint-Tropez

Saint-Tropez, aan de Côte d’Azur, was ooit niets meer dan een klein havenstadje. Sinds de jaren vijftig voelen kunstenaars en toeristen er zich thuis. Nu trekken er jaarlijks meer dan vijf miljoen bezoekers naartoe, en terecht! Want als je verder kijkt dan de gigantische jachten, peperdure cafés en luxueuze modewinkels, beland je in een authentiek dorpje in een voyante regio.

Saint-Tropez. Foto: Michael Kroul

Het was actrice Brigitte Bardot die voor de naam en faam van de havenstad zorgde. In 1956 speelden BB en Saint-Tropez de hoofdrollen in de romantische film Et Dieu… créa la femme. Toen ze er na het maken van de film ook echt ging wonen, zijn verschillende beroemdheden haar gevolgd. Zeventig jaar later woont Brigitte Bardot nog altijd in Saint-Tropez, samen met zo’n vijfduizend andere ‘tropéziens’.

De kerkers

De meestbezochte bezienswaardigheid in Saint-Tropez is de zeshoekige citadel. Het complex werd in de zeventiende eeuw gebouwd als verdediging tegen indringers en vijanden. Vanaf de helling waarop het gebouw ligt, hadden de soldaten een uitstekend zicht over het omliggende gebied en de zee. Mede daardoor kon de stad uitgroeien tot een van de belangrijkste havensteden van het Middellandse Zeegebied. In de kerkers van de citadel kun je het maritiem historisch museum bezoeken, dat het leven op zee vertelt. In het centrum van de stad staan enkele mooie historische gebouwen, zoals de barokke Église paroissiale Notre-Dame-de-l’Assomption en de kleurrijke Paroissekerk.

Mooiste dorp

Het middeleeuwse dorpje Ramatuelle. Foto: Shutterstock

Saint-Tropez zelf is niet zo heel groot, dus trek gerust eens een kleine tien kilometer landinwaarts. Doe je dat naar de zuidelijke kant van Saint-Tropez, dan kom je terecht in het middeleeuwse dorpje Ramatuelle. Aan de westelijke kant ligt het charmante Gassin. Vanaf beide bergdorpjes heb je zicht op de helderblauwe zee en het heuvelachtige landschap boordevol wijngaarden. De smalle steegjes en oude gebouwen van deze pittoreske plekjes spreken tot de verbeelding. Gassin is zelfs uitgeroepen tot het mooiste dorp van deze Franse regio.

Het charmante Gassin. Foto: Shutterstock

Weg van Cannes

Tussen de dorpen Fréjus, onder Cannes, en Saint-Cyr, boven Marseille, loopt een wandelpad vlak langs de kustlijn. Het Sentier du Littoral is een pad van meer dan 200 kilometer en doorkruist Saint-Tropez en omgeving. Vooral het zuidelijke stuk, gelegen tussen Saint-Tropez en Plage de Tahiti, loont zeker de moeite. Het wandelpad gaat langs baaitjes met schattige stranden, rotsen en kliffen. De wandeling is twaalf kilometer lang en aangeduid met gele lijnen. Wandel je in de andere richting, naar Cannes toe, dan loop je vooral langs een volgebouwde kustlijn.

Fréjus. Foto: Ugo Mendes Donelli

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  672.886
 • Aantal
  doden
  20.294