scrollTop top

De allermooiste ‘freaks of nature’ ter wereld

De wereld is gevuld met unieke, adembenemende natuurlijke wonderen – van kokende kraters tot grotten vol lichtgevende glimwormen. Newsweek België toont je de tien mooiste buitenbeentjes die moeder natuur te bieden heeft – al is het maar om je even te laten wegdromen van post-pandemische tijden.

1. Fly Geyser, Washoe County, Nevada

ROPELATO PHOTOGRAPHY/GETTY

Deze geiser in het noorden van Nevada, in de VS is per ongeluk ontstaan toen in 1964 een geothermisch energiebedrijf een proefboring deed daar waar de geiser nu te vinden is. De combinatie van calciumcarbonaatafzettingen en broeiend heet water vormd drie bijna 2 meter hoge, felgekleurde rode en groene heuvels die heet water in de lucht schieten.

2. Marble Grotten, Aysén, Chili

SIAN SEABROOK/GETTY

Deze grotten bevinden zich in het hart van Patagonië en zijn alleen toegankelijk per boot. Ze werden meer dan 6000 jaar geleden gevormd toen het water tegen de vaste rotsformaties bleef spatten om deze ingewikkelde en unieke blauw-marmeren formaties te creëren.

3. Sørvágsvatn/Leitisvatn Meer, Vágar, Faeröer Eilanden 

JAN EGIL KRISTIANSEN/GETTY

Dit zoetwatermeer is beroemd omdat het boven op de oceaan lijkt te drijven. Hoewel het eigenlijk niet eens 30 meter boven de zeespiegel ligt, lijkt het meer vanuit verschillende standpunten honderden meters boven de oceaan te liggen – vooral door de combinatie van een dramatische waterval en de klif aan de zijkant.

4. KrKa National Park, Šibenik-Knin, Kroatië

SEBASTIAN CONDREA/GETTY

Dit nationale park in het zuiden van Kroatië staat bekend om zijn niet één, maar zeven prachtige watervallen met turquoise water, waaronder de pittoreske Skradinski Buk waterval. In het kristalheldere water nemen bezoekers graag een frisse duik. 

5. Pamukkale, Denizli, Turkije

MAHMUT SERDAR ALAKUS/ANADOLU AGENCY/GETTY

Bij Pamukkale – of ‘katoenkasteel’ in het Turks – stroomt warm water van de verbazingwekkende kalkafzettingen die zich langs de rand van een vallei hebben gevormd, naar beneden. En hoewel de natuurlijke waterval op zich al een uitstapje waard is, ligt hij ook nog eens tussen de oude Grieks-Romeinse stad Hierapolis, die goed bewaard is gebleven.

6. Dode Zee, Israël/Jordanië

MAX SHEN/GETTY

De Dode Zee is het laagst gelegen meer ter wereld – op ongeveer 423 meter onder zeeniveau – en is ook een van ’s werelds zoutste waterlichamen. Dat zorgt voor een unieke ervaring: in plaats van te zwemmen, kan je er bijna moeiteloos ronddrijven in het mineraalrijke water.

7. Danakildepressie, Afar-regio, Ethiopië

BERTRAND LINET/GETTY

De danakildepressie is van de heetste plekken op de planeet – met gemiddelde temperaturen van 34 graden Celsius en records boven de 50 graden. De hitte van de vulkanische activiteit leidt tot prachtige gele, groene en oranje afzettingen. Het gebied is bezaaid met zwavelbronnen, vulkanen, geisers, zure poelen, zoutpannen en met mineralen gevulde meren.

8. Darvaza Gas Krater, Derweze, Turkmenistan

DANIEL KREHER/GETTY

Dit brandende gat in de grond – ook wel bekend als de ‘Deur naar de Hel’ – zou ongeveer vier decennia geleden zijn ontstaan nadat de grond onder een Sovjet-boorplatform was bezweken. De schadelijke gassen werden vervolgens in brand gestoken om de omringende fauna te beschermen.

9. The Pinnacles, Cervantes, Australië

TOM STODDART/GETTY

Deze kalksteenformaties in het Nambung National Park in West-Australië zien eruit alsof ze rechtstreeks uit een Star Wars-scène komen. Ze zijn stuk voor stuk uniek – sommigen vergelijken de verschillende zuilen met dieren of stripfiguren.

10. Waitomo Glowworm Grotten, Otorohanga, Nieuw-Zeeland

MATTEO COLOMBO/GETTY

Binnen deze droomachtige cluster van grotten in het Noordereiland van Nieuw-Zeeland lijkt zich wel een sterrenhemel te bevinden, maar eigenlijk zijn het duizenden glimwormen. Om de glimwormen effectief te kunnen zien moet het er volledig stil zijn.

Biden vs Trump

Amerikaanse verkiezingen live

Nog >>
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.220.369
 • Aantal
  doden
  1.131.337
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  253.386
 • Aantal
  doden
  10.539