De 13 sleutels tot het Witte Huis

Allan J. Lichtman, een academicus die geschiedenis doceert aan de American University in Washington DC voorspelde correct de uitslag van 9 van de 10 voorbije verkiezingen aan de hand van een formule met van 13 vragen. Wat betekent dit voor Trump?

Lichtmans vergiste zich slechts één keer sinds de herverkiezing van Ronald Reagan. In 2000 dacht Lichtman dat Al Gore als winnaar uit de bus zou komen. Die won toen wel de popular vote, en was gedurende 7 minuten president, maar moest de overwinning uiteindelijk aan George W. Bush laten, na een beslissing van het Hooggerechtshof.

De professor ontwikkelde in 1981 een formule en bundelde die in het boek ‘Predicting the Next President: The Keys to the White House’, dat al aan zijn zoveelste herdruk toe is. Het boek bewees zijn nut in 1992, toen de toen nog vrij onbekende Bill Clinton het las vooraleer te beslissen of hij zich al dan niet kandidaat zou stellen. Lichtman voorspelde ook de verrassende doorbraak van Barack Obama in 2008 (‘De Republikeinen  zitten in zulke nesten dat de Democraten een naam uit het telefoonboek mogen voordragen en nog zullen winnen.’) en van  Donald Trump in 2016 (‘Hillary Clinton is Franklin Roosevelt niet.’).

Hoe scoort Trump?

De academicus onderscheidt in zijn theorie 13 sleutels die het pad naar het Witte Huis effenen. Wanneer vijf of minder van onderstaande stellingen niet kloppen, wint de zittende president. Kloppen er zes of meer niet, dan wint de uitdager.

 1. De eigen partij heeft na de tussentijdse verkiezingen de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. (Negatief voor Trump)
 2. Er is binnen de eigen partij geen concurrentie voor het mandaat. (Positief voor Trump)
 3. De kandidaat is de zittende president. (Positief voor Trump)
 4. Er is geen derde onafhankelijke partij die meedingt naar het presidentschap (zoals Ross Perot in 1992, Ralph Nader in 2000 en Gary Johnson en Jill Stein in 2016). (Afwachten)
 5. De economie bevindt zich tijdens de verkiezingen niet in recessie. (Afwachten)
 6. Het bruto binnenlands product (bbp) pro capita tijdens de voorbije ambtstermijn ligt hoger dan tijdens de twee ambtstermijnen die daaraan voorafgaan. (Positief voor Trump)
 7. De zittende administratie heeft grote veranderingen gerealiseerd (gezondheidszorg, economische stimuli…) (Positief voor Trump: hij zette belastingverlagingen door)
 8. Er is geen sociale onrust in het land. (Positief voor Trump)
 9. De zittende administratie wordt niet geplaagd door schandalen. (Negatief voor Trump: hij zit in volle impeachmentprocedure)
 10. De zittende administratie heeft geen grote fouten gemaakt op Buitenlandse Zaken of in militaire aangelegenheden. (Negatief voor Trump: hij nam de Koerden onder vuur)
 11. De zittende administratie heeft grote successen behaald op Buitenlandse Zaken of in militaire aangelegenheden. (Positief voor Trump: succesvolle uitschakeling van Abu Bakr Al Baghdadi eind oktober)
 12. De zittende president heeft een groot charisma of is een nationale held. (Joker)
 13. De uitdagende partij heeft geen kandidaat die een groot charisma bezit of een nationale held is. (Positief voor Trump)
Lichtmans vergiste zich slechts één keer sinds de herverkiezing van Ronald Reagan

Hoewel de 72-jarige professor zich nog niet wil uitspreken over de uitslag van de volgende verkiezingen in november van dit jaar (‘too close to call’), denkt hij dat de Democraten ‘zichzelf een dienst hebben bewezen’ door de afzettingsprocedure tegen Donald Trump op te starten. ‘Indien het Huis van Afgevaardigden die afzetting goedkeurt en Trump slechts de derde Amerikaanse president wordt die door het Huis wordt afgezet, zal dat Trumps herverkiezingskansen negatief beïnvloeden’, aldus Lichtman.