Coronapaniek: in de VS koopt de bevolking nu zware vuurwapens alsof het toiletpapier is

Du jamais vu: in de VS, het land waar de burgers al tot de tanden bewapend zijn, is de verkoop van wapens en munitie geëxplodeerd. In sommige staten wordt momenteel vier à vijf keer meer verkocht dan normaal. En normaal was al niet normaal in de VS. Er is ook een erg verontrustende trend: de angst voor mogelijke sociale onrust te midden van de coronaviruscrisis zet nu ook Amerikanen die bewust geen vuurwapens wilden ertoe aan om die te kopen. 

Er is nogal wat onenigheid over hoeveel wapens er onder de Amerikaanse bevolking zijn, maar hier is een poging: het zijn er heel, heel veel. Volgens de Congressional Research Service liggen er ongeveer 310 miljoen vuurwapens in Amerikaanse huizen: 114 miljoen handvuurwapens, 110 miljoen geweren en 86 miljoen shotguns. Het cijfer is te laag, want het telt alleen geregistreerde wapens in staten waar dat verplicht is.

De Small Arms Survey schatte het aantal vuurwapens per 100 Amerikaanse burgers in 2005 op ergens tussen 88,8 en 95,3. Dat was 15 jaar geleden en vandaag de dag ligt het cijfer boven de 100. Of: er zijn meer vuurwapens in bezit van Amerikaanse burgers dan dat er burgers zijn, inclusief zuigelingen en de oude van dagen.

‘Een groot deel van het cliënteel die de wapenshops overrompeld hebben de jongste dagen zijn ‘first time buyers”

Amerikanen staan voor 4,4 procent van de totale wereldbevolking, maar ze bezitten bijna de helft van alle wapens in de handen van burgers in de wereld. Ook dat cijfer is achterhaald, want sinds Trump werd verkozen werden nu maandelijks meer dan een miljoen vuurwapens verkocht. Nou ja, tot de Covid-19-crisis. Nu is het helemaal losgegaan.

Verontrustende trendbreuk

Wat verontrustend is nu, is een opmerkelijke breuk in deze trend: 65 procent van al dat wapentuig waar we het hierboven over hadden, was in handen van 20 procent van de wapenbezitters. Een andere studie, ook alweer gedateerd (en het is dus alleen maar toegenomen sindsdien), ontdekte dat gezinnen die een vuurwapen in huis hebben er doorgaans niet één maar drie hebben. Dat was de mediaan. Het gemiddelde was 6,6 vuurwapens per ‘bewapend gezin’.

30 jaar geleden waren er ongeveer 200 miljoen vuurwapens onder de Amerikaanse bevolking. Maar, er waren toen meer gezinnen die een wapen in huis hadden: bijna 50 procent. Tegenwoordig hebben 10 procent minder gezinnen bijna dubbel zoveel vuurwapens in huis.

Maar nu blijkt dus dat een groot deel van het cliënteel die de wapenshops overrompeld hebben de jongste dagen ‘first time buyers’ zijn. En wat ze kopen is niet meteen het spul dat beginnende hobbyisten aanschaffen: er is bijna geen interesse in jachtgeweren of kleine pistolen, in plaats daarvan kiezen mensen voor zware vuurwapens en is er vooral grote vraag naar AR-15 semi-automatische aanvalsgeweren.

‘In de staat Washington en Californië neemt de verkoop van wapens acuut toe door Aziatische Amerikanen die bang zijn dat ze te maken zouden krijgen met xenofoob en racistisch geweld’

In februari schaften al bijna drie miljoen Amerikanen die nog (vergund) vuurwapen hadden er eentje aan. Voor maart zijn er nog geen cijfers, maar ze liggen nu al hoger, dat is duidelijk. Rondvragen bij verkopers doen vermoeden dat 40 procent van wat over de toonbank gaat momenteel voor first time buyers is.

Bange Aziaten

Het is moeilijk om een juist cijfer te plakken op de rush, maar er zijn wel indicaties. Een grote online munitiehandelaar, Ammo.com, heeft verkoopcijfers van 23 februari tot 4 maart gepubliceerd. In die periode van 11 dagen steeg de verkoop met 68 procent in vergelijking met de 11 dagen tot 23 februari. In North Carolina en Georgia werd respectievelijk 179 en 169 procent meer verkocht. Andere staten met grote stijgingen waren Pennsylvania, Texas, Florida, Illinois en New York.

In een verklaring zei de marketingmanager van Ammo.com, Alex Horsman: ‘We weten dat bepaalde dingen van invloed zijn op de verkoop van munitie, vooral politieke gebeurtenissen of economische instabiliteit wanneer mensen denken dat hun rechten mogelijk worden geschonden. Dit is onze eerste ervaring met een virus dat tot een dergelijke verkoopstijging heeft geleid.’

‘Mensen hebben een beetje een gebrek aan vertrouwen in de overheid om de boel in de hand te houden. Ze zijn niet vergeten dat bij rampen de regering vaak niet is gekomen met hulp, of veel te laat.’

Afgezien van de algemene angst rond het coronavirus, blijken sommige pieken in de wapenverkoop specifieke oorzaken te hebben. The Trace, een journalistieke organisatie specifiek bezig met ‘gun-related news’, meldde dat in de staat Washington en Californië de verkoop van wapens acuut toeneemt door Aziatische Amerikanen die bang zijn dat ze te maken zouden krijgen met xenofoob en racistisch geweld tegen hun families, aangezien de oorspronkelijke bron van coronavirus China was.

‘Mensen raken in paniek omdat ze zich niet veilig voelen. Ze maken zich zorgen over een rel of misschien dat mensen de Chinezen gaan aanvallen’, zegt David Liu, een Chinees-Amerikaanse wapenhandelaar in Los Angeles aan The Trace.

Geen vertrouwen in overheid

Iets anders dat plaatselijk de verkoop van vuurwapens tot maar liefst vijf keer verhoogt, is de bezorgdheid dat gekozen functionarissen kunnen proberen de toegang tot vuurwapens te beperken. Een burgemeester in Illinois tekende bijvoorbeeld onlangs een uitvoerend bevel dat haar het recht zou geven om de verkoop van wapens of munitie te verbieden, net als de burgemeester van New Orleans.

‘Politici en anti-wapenmensen vertellen ons al heel lang dat we geen wapens nodig hebben. Maar op dit moment zijn veel mensen echt bang en kunnen ze die beslissing zelf nemen’, luidt het excuus doorgaans. Deze is ook een veelgehoorde: ‘Mensen hebben een beetje een gebrek aan vertrouwen in de overheid om de boel in de hand te houden. Ze zijn niet vergeten dat bij rampen de regering vaak niet is gekomen met hulp, of veel te laat.’