scrollTop top

Boekenspecial: vers leesvoer voor de thuisbibliotheek

De kans is groot dat je intussen elk boek op je nachtkastje twee keer uitgelezen hebt, dus Newsweek to the rescue: wij haalden de kersen uit de vele zomeraanbiedingen. Kies de quote die het beste bij je past en je komt automatisch bij je volgende lievelingsboek terecht.

Het verre veld, van Madhuri Vijay, Meulenhoff, € 22,99

Na haar moeders dood reist Shalini, een bevoorrechte en rusteloze jonge
vrouw uit Bangalore, naar een afgelegen Himalayadorp in Kasjmir, de woelige noordelijke regio van India. Wanneer het leven in het dorp steeds meer beladen wordt en oude conflicten dreigen uit te barsten in geweld, voelt Shalini zich gedwongen keuzes te maken. Keuzes die gevaarlijke gevolgen hebben voor de mensen van wie ze is gaan houden. Madhuri Vijay beschrijft op prachtige wijze de zoektocht van een jonge vrouw naar een verloren figuur uit haar kindertijd.

De wereld die we kenden, van Alice Hoffman, Uitgeverij Orlando, € 23,50

Berlijn, 1941. In de zwartste tijden voor de mensheid moeten drie onvergetelijke jonge vrouwen met moed en liefde handelen om te overleven. Wat betekent het om je moeder te verliezen? Hoeveel kan iemand opofferen voor de liefde? In een wereld waarin het kwaad om elke hoek op de loer ligt, ontmoeten we buitengewone vrouwen die ons meenemen op een adembenemende reis vol verlies en verzet, het fantastische en het sterfelijke, op een plek waar alle wegen leiden naar de engel des doods, maar waar de liefde nooit verdwijnt. De wereld die we kenden is een betoverende, fascinerende roman van een magistrale verhalenverteller.

Op het geniale af, van Benedict Wells, Meulenhoff, € 20,99

De intelligente Francis Dean woont met zijn moeder in een vervallen trailer park in New Jersey. De hoop op een betere toekomst heeft hij opgegeven – tot hij de waarheid achter zijn verwekking ontdekt. Zijn bestaan komt blijkbaar voort uit een absurd experiment waaraan zijn moeder achttien jaar geleden deelnam. Zijn vader is geen loser die zijn gezin in de steek liet, maar een genie, cum laude afgestudeerd aan Harvard. Hem ontmoeten zou Francis’ leven kunnen veranderen. Op het geniale af is het verhaal van een spannende ontdekkingsreis met meedogenloze wendingen en een adembenemende afrekening.

De kindertrein, van Viola Ardone, Xander Uitgevers, € 20,99

Samen met duizenden andere kinderen vertrekt de zevenjarige Amerigo naar het rijkere noorden van Italië om een paar maanden bij een pleeggezin door te brengen; een initiatief van de Communistische Partij om kinderen uit kansarme en ongezonde leefomstandigheden te halen. Ook al is hij aanvankelijk angstig en voelt hij zich compleet verloren, na een tijdje begint hij zijn nieuwe gezin te waarderen. Als hij na drie gelukkige maanden terugkeert naar Napels, voelt zijn thuis anders en besluit hij terug te gaan naar zijn betere leven, met grote gevolgen voor de rest van zijn leven. Een meeslepende roman die je niet loslaat.

Vrije woorden, van E.R. Ramzipoor, VBK Media, € 22,50

Brussel, 1943. De stad is in handen van de nazi’s, maar het verzet broeit. Het Front de l’Indépendance geeft een onafhankelijke krant uit onder leiding van journalist Marc Aubrion. Zijn team is een onwaarschijnlijk stel helden: een 12-jarige straatrat, een schimmige saboteur, een professor die te veel weet, een clandestiene schrijver. Als de SS hen oppakt en opdraagt nazipropaganda te schrijven, plannen Aubrion en zijn team de ultieme verzetsdaad: onder de neus van de nazi’s een verzetskrant drukken. Deze mensen zijn bereid te sterven voor het vrije woord – en ze hebben achttien dagen de tijd om het klaar te spelen … Vrije woorden is een onvergetelijke roman gebaseerd op historische feiten.

1349, van Joren Vermeersch, Vrijdag, € 22,50

In 1349 werd Vlaanderen getroffen door een catastrofe die een derde van de hele Europese bevolking meenam in het graf: de Zwarte Dood. De pest was wellicht een van de grootste rampen uit onze geschiedenis. Meedogenloos sloeg de ziekte toe: rijk noch arm werd gespaard. Historicus Joren Vermeersch ontkracht de mythe dat Vlaanderen minder hard getroffen werd dan andere streken. Die plotse terugval in bevolking bracht onverwacht zware economische gevolgen met zich mee, die resulteerden in sociale conflicten en migratiegolven. Dat zorgde voor een felle politieke tegenreactie in heel Europa. In een wervelende stijl en gestaafd door talloze archiefbronnen vertelt de auteur hoe de Zwarte Dood Vlaanderen en Europa voor altijd veranderde.

Het DNA van Vlaanderen, van Ivan De Vadder & Jan Callebaut, Meulenhoff, € 24,99

Bij de Vlaamse verkiezingen van 1999 haalden de drie traditionele partijen in Vlaanderen (christendemocraten, socialisten en liberalen) nog 59%. Twintig jaar later, in 2019, zijn ze samen nog goed voor nauwelijks 38,6% van de kiezers. Er is al heel wat geschreven over de mogelijke oorzaken van die neergang, maar misschien is het gewoon eens tijd om te onderzoeken wat de Vlaming wil. De VRT heeft de afgelopen jaren, in samenwerking met het onderzoeksbureau WHY5Research van Jan Callebaut, een grootschalig onderzoek laten verrichten. Dat toont hoe Vlaanderen veranderd is in tien jaar tijd, en hoe het DNA van de Vlaming gedurende die periode geëvolueerd is.

De wasbeer, van Aleksandr Skorobogatov, De Geus, € 22,50

De wasbeer is een ‘kleine mens’. Het kwetsbare, vredelievende diertje heeft volkomen onuitvoerbare dromen, die hem wel de kracht geven om te overleven in de genadeloze wereld. Zo probeert hij zelfstandig te vliegen, beschermt hij het goede en vecht hij tegen het kwade. Hij overmeestert de zwaartekracht, hij duelleert en verdelgt vlooien. De echte beproevingen beginnen pas wanneer zijn geliefde voor een carrière in de showbizz kiest en in opgezette vorm tentoongesteld wordt in een museum. De wasbeer onderneemt een heroïsche queeste om haar het koste wat het kost te redden en tot leven te wekken. Hilarische, maar ook diep ontroerende vertelling.

De eenzaamheid van pi, van Matt Parker, Nijgh & Van Ditmar, € 21,50

Hoe kan een stabiele brug wiebelen? Hoe kunnen miljarden dollars zomaar in het niets oplossen? Het antwoord op die vragen is wiskunde.
Of, om precies te zijn, wat er gebeurt als wiskunde misgaat. Wiskunde vormt de basis voor ons moderne leven: computerprogramma’s, het internet, banken, bouwkunde, big data, verkiezingen … Overal zitten wiskundige formules achter. En meestal werkt wiskunde stilletjes achter de schermen – tot er fouten gemaakt worden. In De eenzaamheid van pi verkent en verklaart Matt Parker een eindeloze reeks bizarre wiskundige missers en (net-niet)ongelukken. Het resultaat is een vrolijk en vlot geschreven boek over de stuntelende mens die met wiskunde moet omgaan; een boek dat zelfs bij de grootste wiskundeleek de liefde voor algoritmes zal doen oplaaien.

Bericht van de overkant, van Rudy Soetewey, Vrijdag, € 20

Wat doe je als je vrouw klaagt omdat je praat in je slaap? Een recorder naast je bed zetten om te bewijzen dat het allemaal niet zo erg is. Maar dan klinken op die opname als eerste woorden: ‘Laat me duidelijk zijn. Ik ben dood. Overleden, ja. Ontslapen. Ter ziele gegaan. Gestorven dus. Ik ben er niet meer. Morsdood.’ Wat doe je dan de volgende ochtend? Je bent auteur, dus schrijf je de woorden uit natuurlijk. Het was geen droom, maar een ‘bericht van de overkant’. Een waarschuwing. Een reddingspoging, als het ware. Op korte termijn. Op heel korte termijn. De beklijvende herkenbaarheid en de manier waarop hij de drama’s van de kleine man beschrijft, maken Soeteweys thrillers uniek.

Drie uur, van Rosamund Lupton, Boekerij, € 20,99

Op een koude winterdag wordt een vooruitstrevende Engelse school opgeschrikt door een brute gijzeling. De dader heeft aangekondigd dat drie uur na het eerste schot een bloedbad zal volgen. Wie is hij? Is hij alleen? En waarom heeft hij het juist op deze school gemunt? Terwijl de angstaanjagende waarheid stukje bij beetje aan het licht komt, tikt de klok meedogenloos door … Aangrijpende en verrassende nagelbijter.

De zilverweg, van Stina Jackson, De Geus, € 20

Sinds zijn zeventienjarige dochter Lina verdween bij een bushalte aan de Zilverweg in het noorden van Zweden, zoekt Lelle naar sporen van haar.
De desolate streek is een ideaal oord voor zonderlingen die iets te verbergen hebben. De politie heeft de zaak allang opgegeven, tot er opnieuw een meisje vermist wordt. Lelle gaat tot het uiterste om de meisjes en de dader te vinden. Een duistere Scandinavische meesterthriller.

Door het sleutelgat, van Ruth Ware, Vrijdag, € 20,99

Wanneer Rowan online een vacature tegenkomt, lijkt het bijna te mooi om waar te zijn: een betrekking als inwonende oppas met een onthutsend riant salaris. Als ze aankomt bij Heatherbrae House, valt ze meteen als een blok voor deze luxueuze woning en de perfecte familie die er woont. Wat ze niet weet, is dat ze in een regelrechte nachtmerrie terechtkomt – een die eindigt met een dood kind en met Rowan in de cel, beschuldigd van moord. De ‘Queen of Suspense’ slaat weer toe met deze verslavende pageturner.

Vuureiland, van Jimmy Cowé & Wout Van Robays, Lannoo, € 25,99

Wanneer je aankomt op Vuureiland, ben je er zeker van dat de verhalen niet kunnen kloppen. Vuureiland heeft uitgestrekte witte stranden en een azuurblauwe zee. De bewoners verwelkomen je met open armen en tussen de weelderige plantengroei van het regenwoud lacht de rustige vulkaan je toe. Maar hoe langer je op Vuureiland blijft, hoe meer je het begint te zien voor wat het is. En wat het doet. De bomen fluisteren je vreselijke verwensingen toe. Terwijl de vulkaan langzaam ontwaakt, wordt er ook iets in jou wakker. Een afschuwelijke honger naar goud en bloed. Ben jij nog dezelfde persoon wanneer je Vuureiland verlaat? Of liever, áls je het eiland verlaat … Een geweldig familiespel vol spanning, verraad en manipulatie.

Pasta Grannies, van Vicky Bennison, Karakter Uitgevers, € 27,99

Veel traditionele Italiaanse recepten dreigen in de vergetelheid te raken. Om dat te voorkomen ging culinair journalist en filmmaker Vicky Bennison op zoek naar die échte Italiaanse familierecepten waar iedereen gek op is.
Bennison kreeg het voor elkaar om deze – veelal ‘geheime’ – familiereceptuur te verzamelen. Met recepten die van generatie op generatie overgedragen zijn, van nonna’s die al hun hele leven koken met en uit liefde, als hobby en niet als beroep. Door deze Italiaanse oma’s lijkt de wereld even een mooie plek.

Ingepakt!, van Louise Kenney, Citrus, € 22,95

Wat er ’s avonds op tafel komt, wordt voornamelijk bepaald door de twee vragen ‘hoelang duurt het?’ en ‘hoe makkelijk is het?’. Beide vragen zijn snel opgelost dankzij het eenvoudigste kookboek van dit moment: alle ingrediënten inpakken in bakpapier of aluminiumfolie en hup de oven in. De zestig eenvoudige ovengerechten uit Ingepakt! bevatten bekende ingrediënten die je met weinig voorbereiding heel makkelijk klaarmaakt. Verrassend zijn de zoete ovendesserts: om van te watertanden.

An An: Vietnamese Familierecepten, van Mai Nguyên, Luitingh-Sijthoff, € 25

Schuif aan bij Mai Nguyễn en laat je betoveren door haar recepten in dit Vietnamese kookboek. Haar gerechten zijn onweerstaanbaar, gezond
en geschikt voor iedere thuiskok. In An An deelt ze niet alleen de beste Vietnamese recepten, maar ook haar aangrijpende vluchtelingenverhaal. Inleidend vertelt ze over haar lange reis van Vietnam, via de Filipijnen naar Nederland en hoe ze – zelfs terwijl ze voor de heetste vuren stond – een geweldige passie voor koken ontwikkelde. Bereid je voor op een smaakvol Vietnamees kookboek waarin op elke pagina een nieuwe culinaire ontdekking schuilt; van voor- tot nagerecht en alles ertussenin.

Het whiskyboek, van Fernand Dacquin, Lannoo, € 19,99

Whisky zit, als geen ander distillaat, in de lift. Het heeft een geschiedenis vol verrassende en leuke anekdotes. Die verhalen gaan niet altijd rechtstreeks over whisky, maar ze bieden een smaakvolle bijdrage. Weet jij bijvoorbeeld wie de eerste whiskytoerist was? Of hoe een Schotse vrouw de moeder van de Japanse whisky werd? Dit boek brengt 111 van die verhalen samen in een knap gedistilleerd boek, dat pas echt lekker leest bij een whisky.

Wonderbos, van Jan Paul Schutten & Medy Oberendorff, Lannoo, € 19,99

Je hoeft maar naar deze tekening te kijken en je begrijpt waarom wij, mensen, zo van bossen houden. Bossen zijn prachtig! Bovendien brengen bossen rust. Je wordt vanzelf kalm als je een tijdje naar deze tekening kijkt, toch? Of … niet? Nee dus! Van een afstandje lijkt het allemaal wel zo vredig, maar als je goed kijkt, zie je dat het totaal anders is. Er gebeurt van alles. Dankzij de realistische tekeningen komt het bos tot leven.

Wat Mick zag, van Lars Deltrap, Querido, € 17,99

Mick en Hannah gaan een weekend logeren in de Ardennen. Het is er een beetje geheimzinnig, vindt Mick. Zijn zusje en ouders hebben niets in de gaten. Gelukkig heeft Mick alles gezien! Hij gaat op onderzoek uit. Op grote zoekplaten is te zien hoe speurneus Mick de boel in de gaten houdt en een mysterie onthult.

Wacht op mij!, van Jean-Luc Fromental & Joëlle Jolivet, Lannoo, € 16,99

Mijn beer rent van hot naar her en altijd komt hij overal te laat. Dus leert hij klokkijken, maar wordt het dan wel beter? Een voorleesverhaal over haast en over je tijd nemen.

Het huis met de gele deur, van Hanne Luyten & Noëmi Willemen, Borgerhoff & Lamberigts, € 19,99

In het huis met de gele deur wonen zeven kinderen: Mies, Marcus, Melle, Mozes, Mia, Minke en Marie. Hoe druk het elke dag ook is, de mama’s van dit gezin zijn dol op hun kroost. Zeven kleine mensjes, elk met een eigen verhaal. En of dat nu een boos, een verlegen, een wild of een heel erg stil verhaal is: ze mogen allemaal verteld worden. Mooi kinderboek op rijm over een gezin waar kinderen gewoon zichzelf mogen zijn.

Waarom? De grote dinosaurus-encyclopedie, Lannoo, € 15,99

Waar leefden dinosauriërs? Waarvoor dienden hun hoorns? Hoe groot waren de tanden van een T. rex? Hadden dinosauriërs veren? Wat zwom er in de prehistorische zee? Een volledig naslagwerk over dinosauriërs voor kinderen vanaf 6 jaar. Fascinerende antwoorden op alle vragen van jonge dinofans.

Alice in Wetenschaps wonderland, van Carlo Frabetti & Wendy Panders, Lannoo, € 16,99

Alice moet een opstel schrijven over natuurkunde, maar dat wil niet vlotten. Tot ze hulp krijgt uit onverwachte hoek: het begin van een groot avontuur. Maak samen met Alice een wonderlijke reis door de wetenschap, ontmoet geleerden zoals Charles Darwin, Leonardo da Vinci, Galileo Galilei en vele anderen! Voor nieuwsgierige kinderen.

Code van Coppens, van Jimmy Cowé & Wout Van Robays, Lannoo, € 29,99

Spannende uitdagingen en straffe stunts. Zo kennen we de broers Coppens. In Code van Coppens creëerden ze speciale kamers vol wetenschappelijke puzzels, proeven en opdrachten die jij tot een goed einde moet brengen. Los raadsels op en verzamel nuttige voorwerpen om te ontsnappen. Kraak jij de Code van Coppens? De tijd gaat nu in …

Alles is wiskunde, Lannoo, € 16,99

Wil je weten hoe je een piramide kunt meten? Hoe je handig tot 60 kunt tellen op je vingers? Hoe je een spelprogramma op tv kunt winnen met wiskunde? Wat je kunt doen met priemgetallen? Hoe je de komst van een komeet kunt voorspellen? Ontdek het allemaal in dit boek! Codes kraken, spelprogramma’s winnen, uit de gevangenis ontsnappen … Alles kan, dankzij wiskunde!

Spionage, van Lars Bové & Yannick Pelegrin, Lannoo, € 16,99

Hoe kreeg James Bond de codenaam ‘007’? Welke gadgets en afluisterapparatuur gebruiken spionnen? Wat hebben honden, duiven, vissen en dolfijnen te maken met spionage? Speurden geheime agenten van de CIA naar vliegende schotels? Hoe kun jij zelf spion worden? Sla snel dit boek open en ontdek alles over geheime diensten, spionagedieren, wapens en gadgets, codetaal, speciale missies, cyberspionage en nog véél meer!

Huidhonger, van Esther Cohen & Gemma Boormans, De Arbeiderspers, € 19,99

Aangeraakt worden, letterlijk en figuurlijk, is een primaire levensbehoefte, in het bijzonder voor mensen die alleen leven of rouwen na liefdesverlies. Sinds de coronacrisis ervaart opeens bijna iedereen gemis aan nabijheid, fysieke troost en geruststelling. Uitspreken dat we hier naar hunkeren lijkt een hoge drempel, terwijl wat je voelt heel normaal is. Gemma Boormans en Esther Cohen verloren beiden hun partner. Zij ondervonden aan den lijve wat gemis en verlangen betekenen. In Huidhonger belichten ze het verlangen naar lichamelijk contact. Daarvoor spraken ze met gescheiden mannen en vrouwen, weduwen en weduwnaars over liefdesverlies.

Het duurzame gezin, van Ellen Dictus & Nikolas Sterck, Manteau, € 24,99

Ellen, Nikolas en hun twee zoontjes, Jules en Arthur, laten in dit boek zien hoe zij de afgelopen jaren, stap voor stap, kozen voor een gelukkige, gezonde en groene levensstijl. Wil ook jij duurzamer gaan leven, wonen of eten, maar weet je niet goed waar te beginnen? Op een wetenschappelijk onderbouwde manier en met een holistische visie geeft Het duurzame gezin je een antwoord op allerlei praktische vragen. Voeding, transport, energie, huishouden, cosmetica, kleding, reizen, interieur, woningbouw … alle aspecten komen aan bod. Zonder daarbij aan comfort in te boeten of met minder plezier te leven.

Ketokuur, van Pascale Naessens, Lannoo, € 25,99

Snel afvallen is de populairste reden om een ketogeen dieet te volgen, maar een ‘ketokuur’ kan ook therapeutisch aangewend worden. In dit boek vind je niet alleen recepten, maar krijg je ook veel deskundige uitleg. Pascale Naessens wordt bijgestaan door twee experts met wie ze regelmatig samenwerkt. Professor endocrinologie Hanno Pijl heeft het over de voor- en nadelen van een ketogeen dieet voor diabetespatiënten. Dr. William Cortvriendt gaat dieper in op de gunstige invloed van een ketogeen dieet bij de behandeling van kanker, een thematiek waar hij recent een boek over geschreven heeft.

De Cambridge Code, van Loveridge & Moloney, Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum, € 20,99

De Cambridge Code is een boek met bijbehorende onlinetest, ontwikkeld door dr. Loveridge, dr. Moloney en een team van onderzoekers aan de universiteit van Cambridge. Het boek legt de werking van de Cambridge-code uit en verklaart hoe je de vragenlijst, die slechts 30 minuten van je tijd in beslag neemt, kunt gebruiken om je diepste gedachten en persoonlijkheidskenmerken te ontcijferen. Als we eenmaal meer over onszelf weten, kunnen we onze levens sturen met meer inzicht en controle, betere keuzes maken, voorzorgsmaatregelen nemen op kwetsbare gebieden en meer halen uit onze relaties, onze werkplekken, onze familie. Maar vooral kunnen we het beste halen uit onszelf. In elk boek zit een unieke code die toegang biedt tot de onlinetest, waarmee we onszelf beter leren begrijpen in een steeds chaotischere wereld. (Verschijnt op 26/6, je kunt wel al bestellen.)

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  30.170.390
 • Aantal
  doden
  946.001
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  97.976
 • Aantal
  doden
  9.936

Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag