scrollTop top

Biovlees blijkt nauwelijks beter voor klimaat. Alle vlees gaat sowieso pak duurder moeten worden

De biologische vleesproductie is even schadelijk voor het klimaat als conventioneel vlees. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek, dat de uitstoot van broeikasgassen als gevolg van verschillende voedingsmiddelen berekende en ook uitzocht hoeveel de vleesprijzen zouden moeten stijgen om de vooropgestelde uitstootnormen te halen. Spoiler: uw stukje vlees zal een pak duurder worden.

Biologische voeding is voedsel dat wordt geproduceerd met methoden die voldoen aan de normen van de biologische landbouw, die een ecologisch evenwicht en het behoud van biodiversiteit nastreeft. Biologische voeding wordt geproduceerd zonder het gebruik van kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen, genetische modificatie, groeihormonen of antibiotica. Biologische producten mogen geen kunstmatige toevoegingen bevatten. Ook wordt rekening gehouden met meer dierenwelzijn.

Voor rundvlees en lamsvlees resulteerden biologische en conventionele productie in vergelijkbare klimaatkosten, zo bleek uit de studie. Biologische kip was iets slechter voor het klimaat en biologisch varkensvlees iets beter dan hun conventionele tegenhangers.

Waarom er nauwelijks verschil is

De uitstoot van conventioneel gefokt vee is afkomstig van hun mest en, voor koeien en schapen, door het boeren van methaan. Het graan dat ze krijgen, kan ook leiden tot hoge emissies, vooral als het geteeld is op grond die gepaard gaat met ontbossing, zoals in Zuid-Amerika. Biologisch vee krijgt geen geïmporteerd voer en wordt vaak met gras gevoerd, maar dat betekent dat die dieren minder vlees produceren en langzamer groeien, waardoor ze langer broeikasgassen uitstoten voordat ze worden geslacht.

Biologisch geteelde planten hebben de helft van de klimaatkosten van conventionele producten, omdat ze niet afhankelijk zijn van chemische meststoffen, maar alle plantaardig voedsel veroorzaakt sowieso een veel lagere uitstoot dan dierlijke producten.

Volgens de onderzoekers blijkt uit hun analyse dat er dringend behoefte is aan een beleid om ervoor te zorgen dat de voedselprijzen hun werkelijke kosten weerspiegelen. Ze denken onder meer aan een extra belasting op vlees. Dat zou eerlijker zijn, zeggen ze, aangezien consumenten die klimaatschadelijke diëten eten, zouden betalen voor hun aandeel daarin.

Pak duurder

Het onderzoek berekende ook de stijgingen die nodig zijn in de prijzen die aan boeren worden betaald om de klimaatkosten te dekken als er gewerkt wordt om de afgesproken uitstootnormen te halen. Dat zou leiden tot een stijging van ongeveer 40 procent van de winkelprijzen voor conventioneel vlees. De prijsstijging voor biologisch vlees zou ongeveer 25 procent zijn, omdat het in het begin duurder is. De prijs die we betalen in de winkel voor conventionele melk zou met ongeveer een derde stijgen en die van biologische melk met een vijfde, maar de prijs van plantaardig voedsel zou nauwelijks veranderen.

De klimaatschadekosten voor vlees zijn vooral verrassend als je ze vergelijkt met de andere voedselcategorieën. De vereiste prijsverhogingen voor vlees liggen bijvoorbeeld 10 keer hoger dan voor zuivelproducten en 68 keer hoger dan voor plantaardige producten.

De wetenschappers baseerden zich op de Duitse voedselproductie, maar ze zeggen dat de resultaten vergelijkbaar zouden zijn voor elk EU-land. ‘We hadden verwacht dat biologische landbouw beter zou scoren voor dierlijke producten, maar wat de uitstoot van broeikasgassen betreft, maakt het eigenlijk niet veel uit’, zegt Maximilian Pieper van de Technische Universiteit van München die het onderzoek leidde. Maar in bepaalde andere aspecten is biologisch zeker beter dan conventionele landbouw, benadrukt hij. Want overmatig gebruik van kunstmest en verkeerd gebruik van mest veroorzaakt water- en luchtvervuiling, terwijl pesticiden de natuur kunnen schaden.

De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications, maakte gebruik van de schatting van de Duitse overheid van de kosten van klimaatschade – 180 euro per ton CO2. Volgens de berekeningen zou nu al de boerderijprijs van rundvlees meer dan 6 euro per kilo hoger moeten liggen om de klimaatkosten te dekken. Voor een kilo kippenvlees is dat 3 euro.

Varkens

De klimaatschadekosten voor vlees zijn vooral verrassend als je ze vergelijkt met de andere voedselcategorieën. De vereiste prijsverhogingen voor vlees liggen bijvoorbeeld 10 keer hoger dan voor zuivelproducten en 68 keer hoger dan voor plantaardige producten.

Dat komt omdat je voor rundvlees bijvoorbeeld 42 kilo voer nodig hebt om slechts 1 kilo rundvlees te produceren. Zelfs het vlees met de laagste impact, biologisch varkensvlees, is verantwoordelijk voor acht keer meer klimaatkosten dan het plantaardig voedsel met de grootste impact (conventionele oliehoudende zaden). In tegenstelling tot ander vlees heeft biologisch varkensvlees lagere klimaatkosten dan conventioneel varkensvlees, omdat dat laatste meer geïmporteerd voer krijgt dan ander vee, en dus verantwoordelijk is voor meer ontbossing.

Naast schade aan het milieu, schaadt de hoge vleesconsumptie van vandaag in rijke landen ook de gezondheid van mensen. Uit eerder onderzoek blijkt dat er een extra 20 procent belasting op rood vlees nodig zou zijn om de daarmee samenhangende zorgkosten te dekken, en eentje van 110 procent op bewerkte producten zoals spek, die schadelijker voor de gezondheid zijn.

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  684.256
 • Aantal
  doden
  20.572