scrollTop top

Bill Gates geeft opnieuw pak geld om prijs van coronavirusvaccin op drie euro te houden

(191118) — SEATTLE (U.S.), Nov. 18, 2019 (Xinhua) — Bill Gates, co-chair of the Bill & Melinda Gates Foundation, receives an interview with Xinhua in Seattle, the United States, on Nov. 13, 2019. China has made remarkable progress in improving health equity and reducing poverty, offering lessons that could help other developing countries, including in Africa, accelerate their development, Bill Gates has said. (Xinhua/Qin Lang) – Qin Lang -//CHINENOUVELLE_1035/1911190918/Credit:CHINE NOUVELLE/SIPA/1911190923 *** local caption *** 00933027

Bill Gates heeft bekend gemaakt dat hij 150 miljoen euro extra zal geven om vaccins tegen COVID-19 te verdelen aan enkele van de armste mensen ter wereld. De Gates Foundation geeft het geld aan het Serum Institute, de grootste producent van vaccins wereldwijd naar volume, om doses te produceren die maximaal slechts 3 euro per stuk mogen kosten.

Gates gaf de afgelopen twee decennia al meer dan 4 miljard euro uit aan de wereldwijde inspanning om mensen meer en beter te vaccineren tegen dodelijke ziektes. Gates gelooft ook dat terwijl rijke landen het coronavirus betrekkelijk goed zullen overleven, maar dat de pandemie arme landen zal verwoesten die het zich niet kunnen veroorloven om de vaccins toe te dienen wanneer die er zullen zijn.

Gates benadrukte dat hij zich concentreert op de vaccins tegen COVID-19 die momenteel in ontwikkeling zijn die betaalbaar zouden zijn in de ontwikkelingslanden. Hij noemde de vaccins waar door de farmaceutische bedrijven AstraZeneca en Novavax mee bezig zijn ‘de meest schaalbare en goedkope’.

Bill Gates zal 150 miljoen euro extra geven om vaccins tegen COVID-19 te verdelen aan enkele van de armste mensen ter wereld. Foto: Xinhua/Qin Lang

Wat Gates in wezen doet, is zijn bankrekening inzetten om een ​​plafondprijs vast te stellen voor de vaccins die door die twee bedrijven worden ontwikkeld. De Gates Foundation heeft nu in totaal ongeveer 500 miljoen toegezegd om op de pandemie te reageren. Het grootste deel van die 500 miljoen is gericht op het helpen financieren van de zoektocht naar een corona-vaccin.

Achtentwintig verschillende mogelijke vaccins ziteen ondertussen al in de fase dat ze op mensen worden getest. Sommige van de belangrijkste vaccinkandidaten, zoals degene die door Moderna en Pfizer, zullen waarschijnlijk duurder zijn om te produceren omdat het RNA-vaccins zijn. Die vaccins zullen niet de goedkope, schaalbare oplossing zijn voor de hele wereld volgens Gates.

13 miljoen levens gered met vaccins

Als de goedkopere vaccins degene zijn die het sterkst blijken te zijn, dan wordt het gemakkelijker en goedkoper om mensen in arme landen te beschermen. Gates werkt al samen met andere vaccinonderzoekers – zoals Johnson & Johnson, dat ook een goedkoop vaccin nastreeft – om doses voor de ontwikkelingslanden veilig te stellen.

Gates en zijn stichting hebben al veel ervaring met het distribueren van goedkope vaccins over de hele wereld. Gates heeft de afgelopen twee decennia meer dan 4 miljard in Gavi gestoken, een initiatief dat dat naar schatting 750 miljoen kinderen heeft geïmmuniseerd en 13 miljoen levens heeft gered. In juni heeft Gates beloofd de komende vijf jaar anderhalf miljard euro extra in Gavi te steken.

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  30.401.165
 • Aantal
  doden
  950.459
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  99.649
 • Aantal
  doden
  9.937
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag