scrollTop top

Ben je klaar voor ‘Trump TV’?

De Amerikaanse president Donald Trump in Arizona. Foto: AP Photo/Evan Vucci

Voor zij die denken dat ze niet meer van Trump zullen horen als hij de verkiezingen verliest, kunnen wel eens van een kale reis terugkomen. De meeste polls geven inderdaad aan dat Biden deze verkiezingen zal winnen, maar dat hoeft nog lang niet het einde te betekenen van de ‘Trump Show’, een waardige opvolger van de Truman show, het cinematografisch meesterwerk van regisseur Peter Weir die de ‘always-on’ tv-revolutie voorzag.

Hoewel insiders vermoeden dat Trump zich niet zomaar gewonnen geeft, vooral als het een zeer nipt verlies zou blijken, zou hij ons wel eens kunnen verrassen en zich neerleggen bij het resultaat omdat hij heel wat andere ambities heeft dan een tweede termijn.

De Amerikaanse president Donald Trump in Arizona. Foto: AP Photo/Evan Vucci

Zijn ego zal wel geraakt zijn als hij verliest en daarom blijft hij zich inspannen, maar de agenda van Trump is altijd zijn agenda geweest en niet die van de Amerikaanse bevolking. Hij wil een dynastie bouwen rond zijn naam en deze commercieel verzilveren.

Zijn schoonzoon is dan ook, volgens een Business Insider-artikel deze week, de weg aan het vrijmaken voor ‘Trump TV’, zodat de man zijn leven in de schijnwerpers kan voortzetten.

Toen hij de verkiezingen in 2016 won, was Trump zelf verbaasd omdat dit nooit het plan leek te zijn geweest. De hele verkiezingscampagne was één grote oefening om het merk ‘Trump’ verder op de kaart te zetten. Michael Cohen, ex-advocaat en één van zijn naaste trouwe medewerkers, bevestigde alvast deze theorie. Bij verlies in 2016 had Jared Kushner, Trumps schoonzoon, de oprichting van een tv-zender al als plan B uitgewerkt.

Donald Trump en televisie zijn immers twee kanten van dezelfde munt. De huidige president zoekt bovenal aandacht om zijn ego te blijven voeden. Hij is geobsedeerd door televisie omdat dit nog altijd de beste manier is om zijn eigen merk uit te bouwen. Hij heeft ook nog altijd een groot commercieel belang bij televisie. Hij ontving zeer grote royalty’s voor zijn deelname aan ‘Celebrity Apprentice’ en die noodzakelijk waren om de schuldenberg van de andere Trump-ondernemingen terug te betalen. Zijn schulden zouden vandaag nog altijd 400 miljoen dollar bedragen wat een extra motivatie is om zijn merk uit te spelen op tv, nog altijd een interessante bron van inkomsten ondanks de dalende advertentiemarkt.

Opinieleiders en columnisten stellen zich dan ook de vraag waar hij naartoe zou gaan of wat de volgende stap zou kunnen zijn.

De kans dat hij naar Fox zou gaan, is zeer beperkt. Al enkele weken neemt Fox alsmaar meer afstand van Trump, misschien wel één van de voornaamste redenen dat hij in de polls achterstaat. Hij is ook alsmaar meer in onvrede geraakt met deze zender en heeft via zijn nachtelijke tweets regelmatig uitgehaald naar Fox omdat een aantal ‘echte’ journalisten vragen stelden bij zijn beleid.

De vraag is of hij een nieuwe tv-zender wil lanceren of dat hij zich misschien wil aansluiten bij twee, nu nog relatief kleine, stations, die de Trump-agenda elke dag verkondigen: OAN en Newsmax TV. Zij blijven vandaag echter nog relatief kleine spelers, als je ze vergelijkt met de moloch die Fox News is.

Binnenkort zullen we weten waar we staan en of dat TTN, de ‘Trump TV Network’, een realiteit wordt.

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  64.498.634
 • Aantal
  doden
  1.492.893
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  582.252
 • Aantal
  doden
  16.911