Belgische fintech geeft droom niet op

De Belgische fintechbedrijven hebben alle moeite om zich te manifesteren tegenover de luidere buren uit Nederland en Frankrijk. Maar de ambitie om België uit te bouwen tot een modern financieel centrum is nog niet geblust.

Maart 2016. Rik Vandenberghe, toen voorzitter van bankenkoepel Febelfin, spreekt een zaal vol topbankiers toe. ‘Wat de Rode Duivels kunnen, moeten wij ook ambiëren’, zegt de toenmalige CEO van ING België. De nationale voetbalploeg slaagde erin om van plaats 66 op de FIFA-ranglijst op te klimmen tot nummer 1.

Vier jaar later is er van de verhoopte opgang weinig te merken. Op de lijst van belangrijkste financiële steden dobbert Brussel op een troosteloze 56ste plaats, ver achter naburige steden als Frankfurt (15), Parijs (17), Luxemburg (25) of Amsterdam (37). Vóór de financiële crisis van 2008 hoorde Brussel nog bij de top dertig. En Vandenberghe? Die stak in het najaar van 2016 een zware sanering bij ING België in gang en verliet de banksector richting bouwgroep BESIX.