kippen

Belgische dioxinecrisis zette Europa op de rails

De Belgische dioxinecrisis van 1999 heeft niet alleen een grote politieke schok veroorzaakt in ons land. De hele Europese Unie werd erdoor wakker geschud. De crisis maakte namelijk op een spectaculaire manier zichtbaar hoe fel ook de productie van voeding toen al versnipperd was over de grenzen heen. In heel Europa was de voedselketen besmet geraakt – of mogelijk besmet – door een foute ingreep bij een vetsmelter in Deinze. In de meeste lidstaten werden de winkelrekken uit voorzorg leeggehaald. Het Europa van het voedsel bestond dus in de reële wereld al lang voor er een globale Europese wetgeving kwam.

Vaak, en niet altijd onterecht, wordt de kritiek gehoord dat de Europese Unie zich met te veel details bezighoudt die de lidstaten best zelf zouden kunnen regelen. De meeste Europese wetten worden echter gemaakt omdat ambtenaren, veelal op vraag van nationale politici, belangenorganisaties of de industrie, in de lange gangen van de Europese wijk in Brussel de vraag krijgen om een regeling uit te werken. Als dat nuttig is voor de gehele Unie en daar goede argumenten voor bestaan, dan doen ze dat.