scrollTop top

ANDERS BEKEKEN. 5 hallucinante cijfers die het Trump-presidentschap samenvatten

Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite

ANDERS BEKEKEN: onze eigenzinnige kijk op de actualiteit

Beelden spreken soms luider dan woorden. Wij dachten de vorige weken dat het dieptepunt met Trump bereikt was maar het beeld van zijn ‘parade’ na zijn ontslag uit het ziekenhuis was er weer één om in te kaderen, als over 100 jaar wordt teruggekeken naar de plaats van de 45ste president in het pantheon van de Amerikaanse democratie – indien ze dan nog bestaat.

Naast beelden kunnen feiten en cijfers ons ook een nieuwe kijk bezorgen om ervoor te zorgen dat we toch nog altijd ‘een beetje’ verbaasd blijven over de capriolen van de Amerikaanse president.

President Donald Trump komt terug naar Witte Huis aan boord van de Marine One na een behandeling voor COVID-19 . Foto: AP Foto/J. Scott Applewhite

Newsweek wil met de volgende vijf cijfers duiden hoe het kan dat een groot en fier land op de rand staat van een collectieve depressie, het gevolg van een woordelijke burgeroorlog tussen twee kampen die elkaar rauw lusten en een president die met een sloopkogel door het Amerikaanse democratisch bestel walst.

+20.000 leugens

Dit cijfer is niet exact omdat er elke dag bijkomen. Op 9 juli 2020 mochten we de verjaardag vieren van de 20.000ste leugen van zijn presidentschap.

Als je wil volgen wat de leider van de vrije wereld dagelijks uitkraamt, kan je ‘factchecker’-sites bezoeken die je permanent op de hoogte houden.

Je moet het Trump wel nageven. Zijn permanente zwendel in onwaarheden leidt ertoe dat 43 procent van de Republikeinen vandaag overtuigd zijn dat er fraude zal zijn bij de verkiezingen. Het hoeft niemand te verbazen wanneer de verkiezingsuitslag zal worden uitgevochten in een rechtszaal.

145 onderbrekingen

Nostalgie is een gevaarlijk gevoel, omdat je snel vervalt in de onhebbelijke gewoonte om alles uit het verleden beter te vinden. Maar deze moet je ons toch gunnen.

Het eerste verkiezingsdebat tussen Trump en Biden was met voorsprong het slechtste debat – was dit een debat? – dat ooit door de Amerikaanse ethergolven is gestuurd. De president slaagde erin om Joe Biden 145 keer te onderbreken wanneer hij een redenering wilde opbouwen. Biden kon niet anders dan uiteindelijk de historische woorden uit te spreken: ‘Will you shut up man!’ die deel zullen worden van de lessen ‘Amerikaanse geschiedenis’.

Kijk even ter vergelijking hieronder hoe beschaafd en hoe erudiet het eraan toe ging op het allereerste debat in 1960 tussen de presidentskandidaten Kennedy en Nixon waar feiten, argumenten en logica het debat domineerden. In de hele uitzending waren er welgeteld … 0 onderbrekingen.

+3.400 belangenverstrengelingen

Zo’n 88 politieke evenementen werden in één van zijn hotels of golfclubs georganiseerd. 503 keren verbleef hij een tijd in één van zijn bezittingen. Daarvan waren er 303 louter en alleen om een partijtje golf te spelen. 130 lobbygroepen maakten gebruik van de Trumpfaciliteiten. 145 buitenlandse officiële diplomatieke gezelschappen verbleven er. De cijfers spreken boekdelen. Zelfs Afrikaanse koningen en keizers bakten het meestal niet zo bruin. Voor de liefhebbers: CREW, een Amerikaanse organisatie die het ethisch gedrag monitort van de politiek hoofdrolspelers, heeft er haar permanente job van gemaakt.

+51.500 tweets

Ook dit cijfer is in permanente beweging. Tot nader order heeft de man – hij moet toch goed getrainde vingers hebben – meer dan 50.000 tweets verstuurd. Ook hier zal ooit een museum rond ontstaan en zal één of andere Amerikaanse universiteit een leerstoel ‘twitterologie’ oprichten, misschien wel gesponsord door de keizer-twitteraar zelf, om ‘the art of tweeting’ te leren aan een hele nieuwe generatie van studenten in de politiek.

Tot 8 uur tv per dag

Als uitsmijter toch deze, hoewel het zeer moeilijk is om het juiste cijfer hier te verifiëren. Volgens berichten uit het Witte Huis zou de president tot 8 uur tv kijken per dag. Wat zeker is is dat hij een grote televisie heeft laten installeren in de eetkamer. Zelf beweert hij af en toe Fox News te ‘bingewatchen’, waar hij de meeste programma’s prachtig vindt.

Biden vs Trump

Amerikaanse verkiezingen live

Nog >>
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308