scrollTop top

Amazon gaat nu ook echt apotheker spelen

Isopix

Toen Amazon in 2018 750 miljoen besteedde om de online apotheek PillPack te verwerven, was het duidelijk dat de technologiegigant interesse had in de markt voor geneesmiddelen op voorschrift. Twee jaar later is het zover: in de VS is het bedrijf begonnen met de online-verkoop van medicijnen op doktersvoorschrift, en het startte z’n offensief met monsterkortingen tot 80 procent op generische medicamenten en tot 40 procent op geneesmiddelen van de grote farmaceutische merken.

Hoe disruptief deze zet kan zijn, bleek overigens al twee jaar geleden, toen de aankondiging van de acquisitie van PillPack door Amazon ervoor zorgde dat de aandelen van de grote apothekersketens in de VS – Walgreens, CVS, en Rite Aid – in één klap 11 miljard dollar minder waard werden. Amazon had al langer ambitie om in de markt van alleen op voorschrift verkrijgbare geneesmiddelen te stappen. Maar één van de grote struikelblokken was hoe het zou navigeren in de hopeloos complexe regelgevingswereld van de industrie. Het antwoord was: koop gewoon een veel kleiner bedrijf op dat al de complexiteit van regelgeving om licenties te krijgen in elke Amerikaanse staat heeft getackeld.

De lancering van de nieuwe dienst midden in de pandemie kan de acceptatiecurve voor het bestellen van medicatie op voorschrift ook flink helpen. Onderzoek toont aan dat steeds meer mensen zullen willen vermijden in de rij te wachten bij fysieke apotheken.

Amazon is dus deze week begonnen met het verkopen van voorgeschreven medicijnen op zijn Amazon-hoofdwebsite en -app, en zal deze medicijnen binnen twee dagen aan Prime-leden leveren zonder extra kosten. Prime-leden zonder een ziekteverzekering met dekking van geneesmiddelen op doktersvoorschrift, of met een dekking die niet geweldig is (dit is uiteindelijk de VS), kunnen momenteel tot 80 procent besparen op generieke en 40 procent op merkgeneesmiddelen wanneer ze uit eigen zak betalen zonder verzekering. Prijzen met en zonder verzekering kunnen bij het afrekenen worden vergeleken.

‘Ons doel is om de toegang tot voorgeschreven medicijnen net zo eenvoudig te maken als elke andere aankoop: klanten tijd besparen, ze meer controle geven over hun aankopen en ze helpen gezond te blijven’, is het officiële standpunt van Amazon. En daarbij heel, heel veel geld te verdienen. Geneesmiddelen op voorschrift zijn een markt van 500 miljard dollar in de VS, 67 miljard daarvan betalen de Amerikanen uit eigen zak. Amazons fysieke retailconcurrenten zoals Walmart, Target en Costco hebben allemaal een aanzienlijke apotheken in hun winkelketens, en Amazon wil ook een deel van de koek.

Enorme kortingen voor Prime-leden

Patiënten die Amazon willen gebruiken om medicijnen te kopen in de VS, kunnen hun arts instrueren om recepten naar Amazon Pharmacy te sturen, net als elke andere apotheek. Het bedrijf zegt dat het ‘de meeste’ gezondheidsverzekeringsplannen accepteert. De kortingen die Prime-klanten krijgen bij het betalen van medicijnen zonder verzekering, worden beheerd door een apart bedrijf genaamd Inside Rx. Inside Rx heeft relaties met meer dan 50.000 apotheeklocaties, wat betekent dat Prime-leden deze kortingen ook kunnen gebruiken bij apotheekconcurrenten zoals Walmart, Costco, CVS en Walgreens, waarbij de laatste twee gratis thuisbezorging van voorgeschreven medicijnen aanbieden.

In de loop van zijn 25-jarige geschiedenis heeft Amazon online shoppers ervan overtuigd vertrouwen te hebben in het kopen van een steeds groter wordend assortiment aan productsoorten: van boeken en dvd’s in de begintijd tot kleding, sieraden en verpakt voedsel tot vitamines. De lancering van de nieuwe dienst midden in de pandemie kan de acceptatiecurve voor het bestellen van medicatie op voorschrift ook flink helpen. Onderzoek toont aan dat steeds meer mensen zullen willen vermijden in de rij te wachten bij fysieke apotheken.

Bij ons zullen we vooralsnog geen medicatie op voorschrift kunnen bestellen via Amazon. In ons land en verschillende andere Europese is het verboden om medicatie op doktersvoorschrift online te bestellen.

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  64.498.634
 • Aantal
  doden
  1.492.893
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  582.252
 • Aantal
  doden
  16.911