scrollTop top

46 weetjes over de 46e president van de VS

Foto: Brendan Smialowski / AFP

Joe Biden’s leven in de politiek werd vanaf het begin gekenmerkt door seismografische bewegingen tussen succes en tegenslag. Overwinningen werden gevolgd door ondenkbare persoonlijke tragedies. En toch heeft hij het overleefd – 36 jaar in de Senaat, acht jaar als vice-president in de regering van Obama – en werd hij gaandeweg de ultieme politieke wingman en het onofficiële opperhoofd van de natie.

Zijn derde run voor het Witte Huis leek te verlopen als z’n eerdere pogingen – een frontrunner die in de vergetelheid raakte. Toen kwam Super Tuesday, gooide Bernie Sanders de handdoek in de ring en de rest is geschiedenis. Hier is een snelle inleiding over het leven van Joseph Robinette Biden Jr., de oudste van vier kinderen van Joseph Sr. en Catherine Eugenia ‘Jean’ Finnegan, die eindelijk zijn levenslange ambitie verwezenlijkt en de 46e president van de VS wordt.

 1. Joe Biden bracht zijn jeugd door in Scranton, Pennsylvania, waar zijn vader na een reeks zakelijke tegenslagen moeite had om een ​​vaste baan te vinden.
 2. Toen “Joey” 10 was, verhuisde de familie Biden naar Wilmington, Delaware, nadat zijn vader een baan versierde daar als autoverkoper. Het gezin woonde in een klein rijhuis met drie slaapkamers. De drie Biden-jongens deelden een slaapkamer met hun oom, Edward Blewitt Finnegan, die ze liefkozend ‘Boo-Boo’ noemden, een bijnaam omdat hij stotterde.
 3. Ook Joe Biden zelf stotterde als kind en adolescent. Klasgenoten noemden hem spottend ‘Dash’ (waarbij ze zijn staccato vergeleken met morsecode) en ‘Bye-Bye’ (doordat hij stotterde om zijn achternaam uit te spreken). De kleine Joe probeerde stotteren te voorkomen door vooraf gesprekken in zijn hoofd na te spelen, te oefenen met spreken terwijl hij kiezelstenen in zijn mond hield en alinea’s uit zijn hoofd te leren in plaats van ze tijdens de les hardop voor te lezen uit schoolboeken.
 4. Tijdens zijn junior en senior jaar aan de Archmere Academy, een katholieke school, werd hij gekozen tot klassenpresident, maar hij was verbijsterd toen schoolbestuurders hem beletten zich kandidaat te stellen voor het presidentschap van de studentenraad omdat hij te veel keren straf had gekregen.
 5. Joe Biden was een goeie Amerikaans voetbalspeler. Hij speelde wide receiver en halfback op school; en zijn team was ongeslagen in 1960. Hij scoorde dat jaar maar liefst 19 touchdowns.
 6. Toen hij student was aan de Universiteit van Delaware, werd hij ei zo na van school gegooid omdat hij de supervisor van zijn studentenhome had besproeid met een brandblusser.
 7. Joe Biden ontmoette zijn toekomstige vrouw, Neilia Hunter, tijdens een voorjaarsvakantie op de Bahama’s tijdens zijn eerste jaar aan de universiteit.
 8. Op de tweede date had Joe niet genoeg geld om de rekening in het restaurant te betalen. Neilia schoof hem 20 dollar toe onder de tafel opdat hij zich niet voor schut zou zetten.
 9. Toen hij de moeder van Neilia voor het eerst ontmoette, vroeg ze wat hij wilde doen voor de kost. Biden vertelde haar dat hij van plan was president van de Verenigde Staten te worden.
 10. Joe en Neilia trouwden in 1966. Hun zoon Beau werd geboren in 1969, gevolgd door Hunter een jaar en een dag later. Hun dochter, Naomi, werd in 1971 geboren.
 11. In 1967, toen hij rechtenstudent was aan de universiteit van Syracuse, kocht Joe een puppy voor Neilia en noemde die Senator.
 12. Hij werd opgeroepen voor het leger na het afronden van zijn rechtenstudie, maar werd afgekeurd omdat hij astma had. Toen hem later werd gevraagd waarom hij niet meedeed aan protesten tegen de Vietnamoorlog, zei Biden dat hij door zicht te laten verkiezen als senator op z’n 29ste hij beter kon meehelpen de oorlog te stoppen.
 13. Als openbaar advocaat in Delaware verdedigde de jonge Biden ooit een 25-jarige visser die een prijswinnende Holstein-koe had gestolen.
 14. In 1972, op 29-jarige leeftijd, versloeg hij de Republikeinse senator Cale Boggs en werd hij de op vier na jongste persoon die ooit voor de Amerikaanse Senaat werd verkozen.
 15. Als hij wordt ingezworen zal Biden 78 zijn, de oudste president die ooit is ingehuldigd. Biden’s vader stierf op 86-jarige leeftijd. Zijn moeder stierf op 92-jarige leeftijd.
 16. Slechts een paar weken nadat Biden op 29-jarige leeftijd zijn zetel in de Senaat had gewonnen, reed een zware vrachtwagen geladen met met maïskolven in op de stationwagen van het gezin. Zijn vrouw zat achter het stuur en had de drie kinderen bij. Ze waren een kerstboom gaan kopen. Neilia en hun 13 maanden oude dochter, Naomi, stierven voordat ze het ziekenhuis bereikten. Zijn twee jonge zoons, Beau en Hunter, werden met ernstige verwondingen in het ziekenhuis opgenomen.
 17. Joe Biden werd beëdigd als senator in de ziekenhuiskamer van zijn zoon Beau.
 18. Na de crash bleef Biden wonen in zijn huis in Wilmington, Delaware. Hij pendelde meer dan 30 jaar lang elke dag met de trein naar Washington, een rit die 75 minuten duurt.
 19. In 1974 vertelde hij een verslaggever dat “als het gaat om kwesties als abortus … ik ongeveer net zo liberaal ben als je grootmoeder. Ik hou niet van de beslissing [Roe v. Wade] over abortus. Ik denk dat het te ver ging. Ik denk niet dat een vrouw het alleenrecht heeft om te zeggen wat er met haar lichaam moet gebeuren.” In 1981 stemde hij voor een grondwetswijziging die staten zou toelaten abortus weer illegaal te maken. Sindsdien heeft hij zijn standpunt omgedraaid.
 20. Biden hertrouwde in 1977 met Jill Tracy Jacobs, een lerares Engels die Biden ontmoette op een door zijn broer geregelde blind date. Biden moest wel maar liefst vijf keer een huwelijksaanzoek doen voor ze toehapte.
 21. Biden bezit nog steeds een Corvette Stingray uit 1967 die zijn vader (die bij een autodealer werkte) hem als huwelijksgeschenk gaf.
 22. In toespraken gedurende de jaren tachtig beweerde Biden herhaaldelijk dat hij “in de burgerrechtenbeweging had gemarcheerd”. Er is geen bewijs dat Biden in deze periode deelnam aan de marsen voor burgerrechten.
 23. In 1987 deed Joe Biden voor het eerst een gooi naar het presidentschap. Hij stapte al snel uit de race nadat was onthuld dat hij in een toespraak delen van een toespraak had geplagieerd van de leider van de Britse Labour Party, Neil Kinnock.
 24. In februari 1988 onderging Biden, na wekenlang klagen over hoofdpijn, een operatie aan een hersenaneurysma. Drie maanden later werd hij geopereerd aan een tweede hersenaneurysma.
 25. Als voorzitter van de Judiciary Committee zat Biden de hoorzittingen voor de bevestiging aan het Hooggerechtshof van Clarence Thomas voor, waar Anita Hill getuigde dat Thomas haar seksueel had lastiggevallen. Het was Biden’s beslissing om verschillende vrouwen niet als getuigen op te roepen die verklaringen hadden afgelegd die Hill’s getuigenis bevestigden. Thomas werd bevestigd door de Senaat in een stemming van 52-48.
 26. In 2019 zocht Biden Anita Hill op betuigde zijn spijt tegenover haar voor wat ze in 1991 had moeten doorstaan. Hill zei dat ze het niet als een verontschuldiging beschouwde. “Tot op de dag van vandaag vind ik het jammer dat ik haar niet het soort gehoor kon geven dat ze verdiende”, zei Biden. “Ik wou dat ik iets had kunnen doen.”
 27. In 1991 stemde Biden, samen met een meerderheid van de democraten in de senaat, tegen het gebruik van geweld om Irak uit Koeweit te verdrijven.
 28. Tijdens een rondreis door de Balkan in 1993 ontmoette Biden de Servische leider Slobodan Milosevic. Biden zegt dat hij Milosevic een “verdomde oorlogsmisdadiger” noemde in zijn gezicht, hoewel anderen die bij de meeting aanwezig waren zich herinneren dat het meer diplomatiek dan dat was geformuleerd.
 29. Hij schreef de Violent Crime Control and Law Enforcement Act uit 1994, die federale gevangenisstraffen verscherpt en die vandaag door wetgevers wordt bekritiseerd omdat ze het onevenredig opsluiten van gekleurde Amerikanen in de hand werkt.
 30. Biden was mede-sponsor van de Violence Against Women Act in 1994 met de Republikeinse senator Orrin Hatch uit Utah. De wet voorzag 1,6 miljard dollar voor het onderzoeken en vervolgen van geweldsmisdrijven tegen vrouwen, legde automatische en verplichte restitutie op aan de veroordeelden en stond slachtoffers toe hun aanvallers voor de burgerlijke rechtbank te dagvaarden, zelfs wanneer geen criminele vervolging had plaatsgevonden.
 31. Biden stemde voor de oorlog in Irak in 2002 en was aanwezig in het Witte Huis toen de toenmalige president George W. Bush de resolutie ondertekende waarin het gebruik van geweld tegen Irak werd toegestaan. Biden heeft dat sindsdien een “fout” genoemd.
 32. Biden stond op Capitol Hill bekend om zijn langdradige, wijdverbreide toespraken. Terwijl hij luisterde naar een van zijn lange toespraken in de Senaat, schreef de toenmalige senator Barack Obama naar verluidt in een briefje aan een assistent: “Shoot. Me. Now.”
 33. Biden is altijd goed bevriend geweest met de voormalige presidentskandidaat en in 2018 overleden senator John McCain. Biden en zijn vrouw Jill waren met McCain op een receptie van de marine in Hawaï in 1979, waar McCain voor het eerst zijn toekomstige vrouw, Cindy, zag. Ze spoorden hem aan om naar haar toe te gaan en met haar te praten. McCain verzocht Biden om een ​​lofrede te houden tijdens zijn begrafenis.
 34. Biden heeft nooit gerookt en drinkt geen alcohol.
 35. In 2008 deed Biden voor de tweede keer een gooi naar het presidentschap, maar stopte nadat hij vijfde was geworden in de voorverkiezing in Iowa. Zeven maanden later koos Barack Obama hem als zijn running mate.
 36. Joe Biden maakte de toenmalige president Obama woedend door publiekelijk zijn steun voor het homohuwelijk uit te spreken toen Obama’s herverkiezingscampagne in 2012 op gang kwam.
 37. Begin 2014, nadat Rusland de Krim had geannexeerd, die deel uitmaakte van Oekraïne, werd vicepresident Biden de ‘hoogste afgezant’ van de regering-Obama voor Oost-Europese landen, zoals Oekraïne, die verontrust waren over de Russische agressie.
 38. In mei 2014 trad Biden’s jongste zoon, Hunter, toe tot het bestuur van Burisma, een Oekraïens energiebedrijf waarvan de eigenaar werd onderzocht in een corruptieonderzoek. Hunter Biden ontving een maandelijkse vergoeding van maar liefst 50.000 dollar gedurende zijn ambtsperiode van ongeveer vijf jaar. In december 2015 was vicepresident Biden een van de vele westerse leiders die opriep tot de afzetting van de officier van justitie van Oekraïne, Viktor Shokin, wegens beschuldigingen dat die de corruptie in het land weigerde uit te roeien. “Mijn zoon heeft niets verkeerds gedaan”, zei Biden in oktober 2019. “Ik heb niets verkeerds gedaan.”
 39. Biden’s oudste zoon, Beau, stierf in 2015 aan hersenkanker.
 40. Hij overwoog zich in 2016 kandidaat te stellen voor het presidentschap, maar Obama haalde hem over om dat niet te doen, in de overtuiging dat Hillary Clinton een betere kans had om de Republikeinse kandidaat te verslaan.
 41. Biden en zijn vrouw, Jill, verdienden in 2017 en 2018 samen meer dan 15 miljoen dollar.
 42. Joe Bidens favoriete film is Chariots of Fire.
 43. Zijn favoriete eten? IJsjes. Op nummer twee staat pasta.
 44. Hij daagde ooit een verslaggever uit voor een worstelwedstrijd.
 45. Hij is een autoliefhebber die op zijn iPhone meldingen ontvangt van het tijdschrift Car and Driver.
 46. Jill Biden heeft een kinderboek geschreven over de jeugd van haar man. Het heet Joey: The Story of Joe Biden.

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  64.498.634
 • Aantal
  doden
  1.492.893
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  582.252
 • Aantal
  doden
  16.911