scrollTop top

11x op museumbezoek vanuit je huiskamer

Bang dat die culturele honger te weinig gestild wordt in ‘blijf in uw kot’-tijden? Ga dan eens op virtueel museumbezoek in één van deze musea, die online collecties en virtuele tours aanbieden.

Pinacoteca di Brera, Milaan

Grasduin door het werk van grote Italiaanse kunstenaars zoals Caravaggio, en Rafaël, of bewonder onze eigenste Rubens, Van Dyck of Rembrandt in de online collectie van dit Italiaanse museum, waar je 669 werken met een woordje uitleg gratis kan bewonderen in hoge resolutie.

‘De prediking van de heilige Marcus’; olieverfschilderij van Gentile en Giovanni Bellini uit 1504/1507 . Foto: Pinacoteca di Brera

Museo Nacional del Prado, Madrid

Vergeet de ellenlange wachtrijen aan het Prado in Madrid, en bewonder zonder drummen het werk van onder meer Goya, José de Ribera en Velázquez. Bijna 6.000 werken zijn gratis te bekijken op de website. Rubens-adepten vinden dan weer in deze video hun gading.

‘De picknick’ van Francisco de Goya y Lucientes, 1776. Foto: Prado, Madrid

MoMu, Antwerpen

Iets dichter bij huis kan je via Google Arts & Culture online expo’s bekijken uit het ModeMuseum in Antwerpen. Onder meer ’15 jaar Belgische mode’ en ‘Gamechangers’ staan er op het zestiendelige programma, maar je kan ook losse items uit de vaste collectie in hoge resolutie bekijken.

Screenshot Google Arts & Culture

Nationaal Archeologisch Museum, Athene

Het grootste museum van Griekenland geeft via zijn website een uitgebreide inkijk in de archeologische vondsten die je er terug kan vinden. Het museum gunt via zijn uitgebreide collectie een blik op de rijke Griekse geschiedenis, met een verzameling antiquiteiten van over het hele land.

Griekse vaas gevonden in Akrotiri, There, uit de 16e eeuw voor Christus. Foto: Nationaal Archeologisch Museum van Athene

Louvre, Parijs

Het Parijse Louvre biedt drie virtuele tours aan voor kunstliefhebbers die zich willen verdiepen in de Egyptische oudheid, het middeleeuwse Louvre of de Galerie d’Apollon. Via het platform ‘youvisit‘ kan je ook zelf rondlopen in en rondom enkele zalen van het Parijse museum.

Een virtuele tour met YouVisit rondom en in het Louvre, Parijs.

National Gallery of Art, Washington

Van Byzantijnse meesterwerken tot pop art: op de website van de National Gallery of Art kan je zelf door de collecties scrollen vanuit je veilige zetel. Om het gemakkelijk te maken selecteerden de curatoren de highlights, maar je kan ook zelf gericht kiezen op thema, type kunstwerk of artiest.

MoMa, New York

Liefhebbers van moderne kunst kunnen via Google Arts & Culture hun hartje ophalen in het Museum for Modern Art uit New York. Je kan een online expo van Sophie Taeuber-Arp virtueel bezoeken, of specifieke moderne kunstwerken uit de vaste collectie in hoge resolutie bekijken.

Werken van Vincent Van Gogh, Henri Rousseau en Gustav Klimt

Hermitage Museum, Sint-Petersburg

Het Russische Hermitage Museum in Sint-Petersburg kan je integraal virtueel bezoeken alsof je er zelf in rondloopt. Met een 360° camera werd de hele site in beeld gebracht. De collectie bevat meer dan 3 miljoen werken van over de hele wereld, van schilder- en beeldhouwkunst tot archeologische vondsten – van de oudheid tot de moderne tijd.

Virtueel navigeren door de Jordaangalerij. Hermitage Museum, Sint-Petersburg.

Guggenheim, Bilbao

Werp een blik in het Guggenheum van Bilbao via één van de zes online expo’s die er worden aangeboden, of bekijk aparte stukken uit de collectie via Google Arts & Culture. Ook over het tot stand komen van de indrukwekkende architectuur van het museum kan je video’s bekijken.

Guggenheim in Bilbao. Foto: Sebastian Staines/unsplash

Rijksmuseum, Amsterdam

Waan je in het Amsterdamse Rijksmuseum dankzij een 360° camera die het hele museum in beeld bracht, en zo een Street View Tour aanbiedt. Zo lijkt het alsof je zelf rondloopt tussen de klassieke meesterwerken van onder meer Vermeer en Rembrandt.

Het Melkmeisje, Johannes Vermeer, ca. 1660. Foto: Rijksmuseum Amsterdam

Dalí Theater-Museum, Figueres

Het Dalí-museum in het Catalaanse Figueres biedt een virtuele tour aan die je een rondleiding geeft door vijf belangrijke ruimtes. Je vindt er werken uit zowel de surrealistische als de klassieke periode van de in 1989 overleden Spaanse kunstenaar Salvador Dalí. Ook de bijzondere architectuur van het gebouw zelf kan je virtueel bewonderen.

Een virtuele tour door het Dalí-museum

Smaakt naar meer? Via Google Arts & Culture kan je zo’n 1.200 musea van over de hele wereld bezoeken vanuit je zetel.

Biden vs Trump

Amerikaanse verkiezingen live

Nog >>
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.220.369
 • Aantal
  doden
  1.131.337
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  253.386
 • Aantal
  doden
  10.539