scrollTop top

10 zaken die je nu moet weten over de presidentsverkiezingen in de VS

Foto: AP Photo/Seth Wenig

1. Joe Biden won de landelijke early vote met bijna 25% (North Dakota uitgezonderd). Donald Trump won de landelijke Election Day vote met bijna 25% (New York uitgezonderd).

2. Als Biden Wisconsin, Nevada en Michigan wint is hij de 46ste president van de VS. In alle 3staten heeft hij een lichte voorsprong. De uitslag in het fel gecontesteerde Pennsylvania – uitslag niet voor vrijdag – zou dan wel eens irrelevant kunnen worden.

3. Als Trump Georgia, North-Carolina, Pennsylvania en Wisconsin of Michigan wint is hij president.

4. Bij de bookmakers heeft Biden de situatie op enkele uren tijd volledig in zijn voordeel omgedraaid. Gokkers geven hem nu 77% kans om te winnen.

5. Zelfs als Biden wint blijft de Senaat Republikeins en is zijn manoeuvreerruimte beperkt. Geen bijkomende opperrechters aan het Hooggerechtshof, geen afschaffing van het Kiescollege, geen einde filibuster…

6. Na 8 maanden pandemie en vier jaar lang de middelvinger te hebben opgestoken naar de helft van de Amerikanen blijft Donald Trump even populair als 4 jaar geleden toen hij voor de verrassing zorgde. Trump slaagde er ook in grote groepen nieuwe kiezers aan te spreken.

7. Het verschil in een aantal staten kan in de honderden, paar duizenden stemmen lopen, wat aanleiding kan geven tot ‘recounts’, een lawine aan rechtszaken en de inmenging van het Hooggerechtshof.

8. Eerder dan van een ‘blauwe golf’, is sprake van een ‘rode golf’, met Republikeinse winst in de Senaat en een sterke prestatie in het Huis van Afgevaardigden.

9. Voor de peilingbureaus was het opnieuw een dramatische avond. Peilingen in ‘swing states’ volgen is gewoon tijdverlies geworden.

10. De herpositionering van de Latino-stem lijkt een feit. De volgende dagen zal het waarom van die shift duidelijker worden, maar de vermeende en imminente dreiging van socialisme, communisme, Castro en Maduro-achtige regimes lijkt vele Latino’s te hebben afgeschrikt. Indien dit wordt bevestigd zet het alle toekomstige hypotheses gebaseerd op demografie op hun kop.

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  58.640.945
 • Aantal
  doden
  1.387.976
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  558.779
 • Aantal
  doden
  15.618